Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Borer opp blodårene

Et mikrotynt vibrerende metallrør kan bli redningen for tette arterier.

Med 20.000 omdreininger i sekundet vibrerer den lille drillen og borer seg gjennom solide blokkeringer i blodårene. Målet er å gjenopprette blodstrømmen og dermed lindre smerter og andre symptomer.

Det nye apparatet skal hjelpe pasienter som har hatt helt tette blodårer i mer enn 30 dager. Problemet utvikler seg over tid ved at belegg bygger seg opp i blodåreveggene, og til slutt stenger av blodåren fullstendig, ifølge avisa Daily Mail.

Hvordan forebygger du åreforkalkning? Les mer på Lommelegen:

Slipper bypass-operasjon
Tilstanden er vanlig hos opptil en tredjedel av pasienter med hjertesykdom. Også beina kan rammes, noe som av og til fører til amputasjon.

Vanlige behandlinger er medisiner som betablokkere, angioplastikk hvor man ”reparerer” blodåra innvendig, og bypass-operasjon hvor den tette blodåren blir byttet ut.

- Vårt apparat er et trygt og effektivt alternativ, og formålet er at de som ikke kan behandles med medisiner mer, skal slippe bypass-operasjon, sier Mark Page i utviklerfirmaet FlowCardia til Daily Mail.

Les også: Skitten luft gir hjertesykdom:

Hjelper mange
Å åpne kronisk lukkede blodårer er en stor utfordring, ifølge Knut Endresen, seksjonsoverlege ved Riskhospitalet.

- Når man går nedover blodåren med et instrument og støter på stedet som er gjentettet, kan det være vanskelig å vite hvor man skal fortsette. Hvis man ikke er på rett vei, risikerer man å gå utenfor blodåra og få blod i hjerteposen, forklarer Endresen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge de amerikanske forskerne fungerer det nye apparatet omtrent som et trykkluftsbor. Tanken er at det i stedet for å skjære seg gjennom de tette blodårene skal bruke vibrasjoner for å brøyte vei.

Resultater fra to studier viser at apparatet kan være veldig effektivt. I den ene studien ble blodårene åpnet hos 76 prosent, og hos 63 prosent ble blodstrømmen gjenopprettet.

Les også: Ta vare på hjertet

Skeptisk
Kardiolog og avdelingsoverlege ved Feiringklinikken i Norge, Per Mølstad, lar seg ikke umiddelbart begeistre.

- Det har vært en rekke Petter Smart-oppfinnelser i forbindelse med denne typen problemer. For femten år siden ble det også prøvd en lignende metode som ikke var vellykket. Før vi kan bedømme denne metoden, må vi se nærmere på studien, sier han til Mozon.no.

Er du syk eller frisk? Sjekk symptomene her:

Ved Rikshospitalet blir i dag alle pasienter med akutt hjerteinfarkt sendt direkte til undersøkelse, og blodårene blir åpnet med en gang. Dermed har langt færre helt tette blodårer nå enn for ti år siden, ifølge Knut Endresen.

60-70 prosent av pasientene som blir tatt inn til behandling, lykkes legene med såkalt ballongteknikk.

Les også: Hjerteinnleggelser til værs:

Les mer om hjertekramper på Lommelegen:

Først opprettet 24.05.2007
Sist oppdatert 11.06.2007