Bør tedrikkere kutte melka?

Er du blant dem som har melk i teen? Det bør du slutte med, skal vi tro en ny studie.

Tidligere studier har vist at å drikke te kan hjelpe til med å beskytte mot hjerte-karsykdommer.

Nå tror tyske forskere at det å ha melk i teen, som er en typisk engelsk tradisjon, motvirker den helsebringende effekten, skriver The Guardian.
De har dessuten funnet at når sort te drikkes "bar", forbedres hjerte-karfunksjonen.

Den tyske studien, som er publisert i the European Heart Journal, omfattet 16 friske kvinner i sen overgangsalder. De fikk enten 500 ml friskbrygget sort te, sort te med 10 prosent skummetmelk eller kokt vann som kontroll. Alle fikk en croissant som standardfrokost til teen.

I en frisk arterie klarer blodkarene å slappe av hvis blodflyten øker. Dette kalles Flow Mediated Dilation (FMD). Forskerne, som kommer fra Charitesykehuset, Universitatsmedizin-Berlin, målte FMD-nivåer i underarmen ved å bruke ultralyd før teen ble drukket og flere ganger etterpå.
- Sort te økte FMD signifikant i mennesker sammenlignet med vann, mens å ha melk oppi sløvet ned effekten av teen totalt, sier forskerne.

De konkluderer med at "melk motvirker de gunstige helseeffektene i te i forhold til karfunksjon."

De legger også til: - Våre resultater viser derfor en mulig forklaring på mangelen på gunstige effekter av te i forhold til risikoen for hjertesykdom i Storbritannia, der det er vanlig å bruke melk i teen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge anslag BBC har gjort foretrekker 98 prosent av engelskmennene te med melk.

Ernæringsprofessor Christian Drevon er imidlertid skeptisk til studien.
- Svakheten med studien er at det ikke er gjort noen kostregistrering hos kvinnene for å se om andre næringsstoffer enn melk kunne være forklaringen. Dessuten er det meget usikkert om den målte økningen av blodgjennomstrømning er av noen helsemessig betydning, sier han.

Å drikke tre eller fire kopper te om dagen er minst like bra for helsa som å drikke mye vann, mener forskere ved Kings College i London. Les mer her:

Tidligere forskning har vist at grønn te reduserer skadene ved hjerteanfall og slag. Les mer her: