Bør jobbsøker møte opp personlig hos arbeidsgiver?

Kan virke mot sin hensikt, mener bemanningsselskapet Verto Norge.

<b>JOBBJAKT?</b> Å møte opp uanmeldt kan virke mot sin hensikt, mener bemanningsbyrået Verto Norge. Foto: BERIT B. NJARGA
JOBBJAKT? Å møte opp uanmeldt kan virke mot sin hensikt, mener bemanningsbyrået Verto Norge. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Dinside nylig skrev om jobber som aldri utlyses, var ett av rådene fra NAV å møte opp personlig på arbeidsplasser hvor du som arbeidssøker kunne tenke deg å jobbe.

Dette er ikke et godt råd, ifølge bemanningsbyrået Verto Norge. De mener det å dukke opp på døren med CV-en i hånda i verste fall kan ødelegge sjansen for jobb i den bedriften.

Men det trenger ikke være tilfellet for alle.

Uenige om personlig oppmøte

Verto Norge skal ha fått flere tilbakemeldinger fra jobbsøkere, om at de i veiledning fra NAV er blitt rådet til nettopp personlig oppmøte hos bedrifter.

Verto mener derimot at det å møte opp personlig for å levere søknad og CV til ledelsen hører fortiden til, og at man i verste fall kan ødelegge sjansen for jobb. Ikke minst fordi daglige ledere og personalsjefer har en hektisk hverdag, gjerne med avtaler på løpende bånd.

- Det kan fort bli et irritasjonsmoment med flere uanmeldte besøk, og om alle interesserte til en stilling skulle møte personlig blir det mye ekstraarbeid, påpeker Lene Moen Karlsen, kommunikasjons- og markedsansvarlig i Verto.

Sonja Skinnarland, seksjonssjef i NAV, sier til Dinside at ettersom en stor andel av de stillingene som blir bemannet i Norge aldri blir utlyst og tilgjengelig for arbeidssøkerne, vil det være et dårlig råd å gå i å ikke kontakte arbeidsgivere direkte.

Hun påpeker og at bemanningsfirmaer ønsker å selv presentere sine kandidater for arbeidsmarkedet, men at det ikke er den eneste måten å skaffe seg jobb på.

Hull i CV-en? Slik får du jobb likevel

Avhengig av bransje

Ifølge professor i organsisasjonspsykologi ved Handelshøyskolen BI, Ole I. Iversen, vil det å møte opp personlig på en arbeidsplass være en dårlig idé for mange, men slett ikke for alle.

- Jeg tror dette vil variere stort fra bransje til bransje og virksomhet til virksomhet. I de fleste bransjer vil det ikke fungere å møte opp hos en virksomhet og si man har lyst til å jobbe der. Man må ha en avtale på forhånd. Generelt sett gjelder dette i de fleste bransjer og i hvert fall for store virksomheter, mener Iversen.

Derimot mener Iversen kan det være en idé å møte opp personlig hos små virksomheter, for eksempel innen handels- og servicenæringen.

AVTAL: Ønsker du å kontakte en større virksomhet personlig, bør du vurdere å avtale besøket på forhånd. Foto: ALL OVER PRESS
AVTAL: Ønsker du å kontakte en større virksomhet personlig, bør du vurdere å avtale besøket på forhånd. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

- Her er daglig leder som regel tilstede og tilgjengelig i arbeidstiden. I så fall må man spørre etter daglig leder og fortelle hvorfor man har lyst på å jobbe akkurat i denne virksomheten. Det er også en fordel å ha med seg en ferdig skrevet CV som man kan overrekke samtidig, sier
Nilsen.

Lag en avtale

Har du bestemt deg for å møte opp personlig, tror Lene Moen Karlsen i Verto Norge det er smart å avtale på forhånd og fortelle at du gjerne vil ta en prat og levere CV, om det skulle dukke opp ledige stillinger.

- Gjør et godt forarbeid før du tar kontakt med bedriften, for du skal kunne svare på hvorfor akkurat du vil passe inn hos den aktuelle arbeidsgiveren, sier Moen Karlsen.

Slik vil vi at sjefen skal være