Bør gravide vaksineres?

Ja eller nei? Mange er usikre.

- Det vil innebære en langt større risiko for gravide å være uvaksinerte enn å bli vaksinert.
- Det vil innebære en langt større risiko for gravide å være uvaksinerte enn å bli vaksinert. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er svineinfluensa-vaksinen farlig for gravide?

Vil du la deg vaksinere mot svineinfluensa?

Hva skjer om jeg tar vaskinen og jeg får kraftige bivirkninger?

Kan jeg abortere hvis jeg tar vaksinen og får disse influensalignende symptomene?

Dette er bare noen av spørsmålene gravide kvinner har stilt den siste tiden. Og spørsmålene strømmer inn til Lommelegen, og er et hett tema i en rekke debattforum på nettet.

Helsemyndighetene påstår heldigvis at det ikke er grunn til panikk.

Gravid og vaksine?

Gravid? Og skal du i så fall ta vaksinen mot svineinfluensa? (Avsluttet)
Nei, jeg vil ikke vaksineres. (42%) 107
Ja, definitivt!(30%) 77
Jeg har ikke bestemt meg ennå.(28%) 70
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Les også:


Mer utsatt for komplikasjoner

For gravide har ikke større risiko enn andre for å bli smittet av svineinfluensa. Det er bare det at hvis de først smittes, har de noe større risiko for komplikasjoner, som lungebetennelse og pustevansker. Alvorlige komplikasjoner kan føre til abort eller for tidlig fødsel, ifølge Pandemi.no.

Ifølge undersøkelser fra USA er risikoen for alvorlig sykdom og død på grunn av influensa A(H1N1) 4-9 ganger høyere hos gravide enn hos ikke-gravide.

Årsaken til dette er trolig på grunn av endringer i immunforsvarer hos gravide.

Likevel:

De fleste gravide får likevel et nokså mildt forløp og vil som regel være friske etter en ukes tid.

– De aller fleste kvinner som gjennomgår influensa i svangerskapet har en komplikasjonsfri fødsel og føder friske barn, sier overlege ved Kvinneklinikken Svein Magne Skulstad, ifølge nettsidene til Haukeland Universitetssykehus.

Hva kan du om svineinfluensa? Test her!

Vaksinasjon av gravide

- Jeg er gravid i uke 14 og er usikker på om jeg skal ta svineinfluensavaksinen, skriver kvinnen til Lommelegen.

- Folkehelsa anbefaler utvetydig at du vaksiner deg. Mitt råd til deg er absolutt at du skal ta vaksinen. Det er betydelig mer risikabelt å la være å ta den enn å ta den, svarer lege Brynjulf Barexstein i Lommelegen, og viser samtidig til nettsidene til Folkehelseinstituttet (FHI), som er de som har medisinsk spesialkompetanse på dette området.

Her anbefales gravide også på det sterkeste å ta vaksinen.

- Vi må regne med et betydelig utbrudd av influensa i løpet av de kommende måneder, og denne influensaen innebærer en betydelig økt risiko for komplikasjoner hos gravide. Det vil innebære en langt større risiko for gravide å være uvaksinerte enn å bli vaksinert. Vi anbefaler vaksinering av gravide med den vaksinen vi har tilgjengelig i tråd med WHOs vurderinger, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby ifølge FHI.no.

Gravide som er i andre og tredje trimester anbefales å ta vaksine mot svineinfluensa. Gravide i første trimester, før 12. svangerskapsuke, anbefales ikke å ta vaksinen, med unntak av de som er i en annen risikogruppe i tillegg. De bør vurderes nærmere av helsepersonell.

Les også: Undergrunnskampanje mot svineinfluensa

Ut fra et ”føre-var” prinsipp ønskes det så langt det er mulig å unngå å vaksinere gravide de første månedene i svangerskapet, når fosterets organer dannes.

Gravide som tar vaksinen vil kunne få de samme bivirkningene som andre, som lokale reaksjoner rundt stikkstedet, og noen kan føle seg litt uvel etterpå.

Vaksiner testes ikke på gravide

Men hvordan kan man være så sikker på at vaksinen ikke er skadelig når vaksiner ikke testes på gravide?

- Dyreforsøk med modellvaksinen til Pandemrix (influensavaksinen som tilbys i Norge red.anm.) viser ingen skadelige virkninger når det gjelder fruktbarhet, fosterutvikling, fødsel og utvikling etter fødselen. Data fra vaksinasjon av gravide kvinner med vanlig sesonginfluensavaksine, tyder heller ikke på at vaksinen kan gi misdannelser eller annen fosterskade. Ut fra det som finnes av tilgjengelige data er det ikke holdepunkter for at vaksinen gir skadelig effekt i svangerskap, står det på nettsidene til Folkehelseinstituttet.

Her poengteres det også at en vaksinedose inneholder kun en liten mengde av det omstridte kvikksølvet – 2,5 mikrogram. Med et gjennomsnittlig norsk kosthold får man i seg cirka fire mikgogram kvikksølv daglig. Når det gjelder stoffet skvalen, som er det en naturlig olje som finnes i alle planter og dyr, informeres det at influensavaksiner med skvalen er gitt til om lag 45 millioner mennesker uten å ha vist å gi alvorlige bivirkninger.

Andre alternativer?

En siste ting mange gravide tar opp på nettet er det at det finnes ulike typer vaksiner på markedet, men Norge har bare valgt å ta inn én. Ifølge WHO anbefales det ikke å vaksinere gravide med vaksiner som inneholder adjuvans (skvalen), så langt det er mulig. I land hvor dette ikke er et alternativ må det være opp til myndighetene å vurdere hva som kan brukes.

Er det et problem?

- Nei, det syntes jeg ikke. Komponentene som er i vaksinen som blir brukt i Norge er blitt brukt i andre vaksiner før, og kan trygt anbefales, sier Kristian F. Hanssen, leder for Medisinsk fagråd i Norges Diabetesforbund, ifølge Diabetes.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!