Bør du vite noe om euro?

Trenger du noen praktiske kunnskaper om euro? Nei, svært få. At 11 EU land innfører en ny felles valuta har få eller ingen praktiske konsekvenser for deg. Frem til nyttårsaften år 2001 kan du glemme hele euroen. I stedet kan du glede deg over euroens konsekvenser for avgiftskåte norske politikere.

Du kan ikke betale med euro eller motta euro som kontanter før 1. Januar 2002. Når dagen endelig kommer betyr det ikke annet enn at valutaen du skal veksle til når du reiser utenlands heter euro - ikke pund, pesetas eller lire.

Euroen er allerede innført som eurolandenes offisielle valuta, men frem til 1. Januar 2002 er det først og fremst bank-, aksje- og obligasjonsmarkedet som tar euroen i bruk. Skal du reise i flere europeiske land bør du vite at du allerede nå kan kjøpe reisesjekker i euro. På denne måten sparer du vekslingsomkostninger. Du får imidlertid ikke euro i hendene, men det enkelte lands lokale valuta.

Kan gjøre Norge billigere

Som norsk forbruker har du grunn til å glede deg over euroen. Euroen gjør det lettere å sammenligne priser. Det blir vanskeligere for næringslivet og norske politikere å forsvare skyhøye norske priser (spesielt på importerte varer) og offentlige avgifter når vi enkelt kan vise til hva 200 millioner europeere betaler for de samme varene og tjenestene.

Euroen sikrer også stabile priser på forbruksvarer i alle eurolandene, i motsetning til forbruksvarer importert til Norge som ofte endrer pris som følge av valutasvingninger.

Doble prislister

Flere butikker priser allerede i dag varene i begge valuta. I overgangsperioden fra 1. Januar til 30 juni 2002 utsteder EU sertifikater til butikker som frivillig underskriver en avtale inneholdende retningslinjer for god behandling av eurokunder.

Sertifikatet kommer som en logo som kan brukes som klistremerke i butikkvindu, eller som logo i kundekataloger eller i annonser. Når du ser en slik logo skal du vite at:

1. Doble prislister er utregnet korrekt
2. Informasjon om euroen finnes i butikken
3. De fleste varer er priset i euro og gammel valuta, spesielt varer som er på tilbud

Tørre fakta om euro

  • De 11 eurolandene: Tyskland, Frankrike, Nederland, Belgia, Luxemburg, Østerrike, Italia, Spania, Portugal, Irland og Finland (Sverige, Storbritannia, Danmark og Hellas har foreløpig valgt å stå utenfor)
  • Én euro er om lag 8,50 kroner
  • Det er i dag 12 milliarder sedler og 70 milliarder mynter i sirkulasjon i de 15 eurolandene
  • Euroseddelen kommer som 5, 10, 20, 50, 100, 200 and 500-eurosedler
  • Euromynten kommer i åtte varianter – fra en hundredels euro til to euro.
Flere saker om euro:
2335 TARGET="_top">Euro-snikksnakk av Jagland