Foto: 6PA/MAXPPP
Foto: 6PA/MAXPPPVis mer

Bør du trene når du er syk?

Noen ganger bør du la trening være trening.

Snørra renner, likevel roper joggeskoene fra gangen. Men når bør du la trening være trening? Når er det lurt å holde sengen, og når er det ingenting i veien for en liten treningsøkt?

Her hersker det mange teorier, og ifølge Lommelegen er det nesten opp til den enkelte å kjenne etter hvordan formen er.

- Man skal ikke trene med feber, og bør ha hatt minst en feberfri dag før man begynner å trene igjen. Og da bør man gå litt ned på intensitet de første øktene for å kjenne kroppens reaksjon på treningen, skriver Lommelegen.

Penicillinkur

Går man på medisiner som penicillin eller betennelsesdempende kan man også med fordel ta det med ro mens kuren pågår. Er man i tvil, kan man konsultere med lege.

Ifølge Lommelegen er det også viktig å være klar over at de reaksjonene som skjer ved trening som økt puls, svette, andpustenhet kan minne om de symptomene som skjer ved nervøsitet, angst, men man bør ikke skremmes fra trening av den grunn..

Er du syk uten å vite det?

Gledeshormoner

Føler du deg skikkelig syk bør du altså ikke trene. Men neste gang du vurderer å bli liggende under teppet fordi du har lette menssmerter eller litt hodepine, bør du huske på at trening utløser gledeshormoner som virker smertedempende på kroppen. I tillegg vil oksygenopptaket øke, noe som ofte tar brodden av hodepinen. Trener du deg varm og svett, vil du ikke bare få blodomløpet ordentlig i gang, du vil også svette ut avfallstoffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du bare føler at energien er borte, kan trening hjelpe deg opp igjen. Trening styrker immunforsvaret. En kjapp gåtur renser bihulene bedre enn en ettermiddag på sofaen. Det hjelper å få igang blodsirkulasjonen. Spis sunt, drikk masse vann og sov nok, så kanskje du finner ut at du ikke er syk likevel.

Nakkesjekken

På nettsiden Prevention.com presenteres regelen "nakkesjekken". Hvis symptomene dine er over nakken, som en rennende nese eller sår hals, så er det greit å trene. Selvsagt oppfordres du også her til å lytte til din egen kropp, og vurdere hvor hardt du skal trene.

Dersom symptomene dine sitter under nakken, som foreksempel verking i kroppen, at du fryser, har vondt i magen eller diare, så anbefaler Prevention.com at du tar det med ro til du føler deg bedre. Feber er også en treningsstopper. Husk også at dersom du trener på et treningsstudio, så vær grei og ta hensyn til andre om du tror du er smittsom.

Feberfritt døgn

Men hva med når du er blitt frisk igjen? Når er du frisk nok til å trene?

- Etter infeksjonssykdommer bør man være feberfri minst ett døgn før man gjenopptar treningen, sier tidligere sjefslege for den norske olympiatoppen, Ola Rønsen, til DinSide Helse.

Ifølge Rønsen bør du avvente treningen til generelle sykdomstegn som muskel- og leddverk er borte. Men det går som regel bra å trene rolig selv om du er litt snørrete eller har litt sår hals, mener han.

Ta knekken på forkjølelsen

- Start forsiktig

- Det er uansett viktig å starte med lav belastning og lav intensitet etter at du har vært syk. Begrens treningen fra en halv til én time. Hvis det fungerer bra, kan du gradvis trappe opp de neste tre gangene og regne med å kunne trene normalt igjen etter tre-fire dager, sier han.

Etter mer langvarig og alvorlig sykdom som for eksempel ved kyssesyke, bør du være feberfri cirka én uke og kjenne deg helt frisk før du starter treningen, anbefaler Rønsen.

Ikke overdriv treningen

Og du bør ikke kjøre på med fullt tempo med en gang du tar på deg joggeskoene igjen. Bruk tilsvarende lang tid på opptrapping til normal trening igjen som perioden du var syk.

- Har du vært syk i fire uker, må du beregne fire uker opptrapping før du er tilbake til normale treningsdoser igjen, sier den tidligere sjefslegen.

Syk av treningen

Det er også viktig å passe på at ikke selve treningen gjør deg syk, påpeker han.

- Kulde og varme stresser immunforsvaret vårt. Som en generell regel bør du derfor passe på at du ikke blir kald og våt under og etter trening, spesielt på den kalde årstiden. På samme måte bør du om sommeren unngå trening i direkte sol for ikke å bli overopphetet.

Problemer under treningen

- Sjekk hvilepulsen

Det kan være spesielt utfordrende for astmatikere og allergikere å tilpasse treningen i forholdt til forkjølelse og vinterkulde.

- Astmatikere som blir syke i vinterhalvåret, må passe spesielt på å beskytte luftveiene mot tørr og kald luft. Allergikere som blir syke i allergisesongen, bør på sin side passe på å legge treningen til steder hvor de blir minst eksponert for pollen eller det de måtte være allergisk mot, sier Rønsen.

Helsefarlig trening i kulden

Ifølge Dr. Mark Wotherspon ved English Institute of Sport kan hvilepulsen være en god indikator på om du er klar for å trene eller ikke. I likhet med Rønsen følger han toppidrettsutøvere på kloss hold, og kan fortelle at utøverne sjekker hvilepulsen sin daglig.

- Hvis hvilepulsen slår mer enn ti slag over det normale i minuttet, bør du la være å trene, sier han til avisen The Guardians nettutgave.