Bør du ta valutalån?

Den vedvarende usikkerheten rundt den norske kronen gjør det svært risikabelt å ta opp valutalån. Dersom kronen synker i verdi blir et valutalån fort dyrere enn det du hadde tenkt.

På få uker har kronen falt i verdi med omlag fire prosent i forhold til europeiske valutaer. Siden august har kronen falt over åtte prosent i verdi. Dette er dramatisk for dem som sitter med valutalån.

Valutalån er i utgangspunktet svært fristende. I flere norske banker kan du få valutalån i for eksempel tyske mark og slippe med en total effektiv rente på om lag fem prosent. Det er fire og en halv prosent under det de fleste nordmenn betaler i dag.

Dersom lånet er på én million kroner tjener du altså 45.000 kroner per år på å gå over til valutalån. Denne gevinsten avhenger imidlertid av at kronens verdi i forhold til den utenlandske valutaen holder seg konstant. Tabellen under viser hvilken betydning fall i kroneverdien får for et valutalån på én million kroner:

Tap eller gevinst: valutalån på én million kroner
Valutagevinst (4,5% lavere rente)Endring kroneverdienTap per årSum
45.000,--1%-10.000,-35.000,-
45.000,--2%-20.000,-25.000,-
45.000,--3%-30.000,-15.000,-
45.000,--4%-40.000,-5.000,-
45.000,--5%-50.000,--5.000,-

Norske banker advarer

Norske banker advarer privatpersoner mot å ta opp valutalån, selv om det er fullt mulig å få 1. prioritets pantelån i tyske mark til en rente på 5 prosent – inkludert bankens gebyrer og provisjoner.

- Vi advarer likevel folk fordi det hersker så stor usikkerhet om den norske kronen, sier informasjonssjef Geir Falchenberg i Den norske Bank. Han mener risikoen for de fleste huseiere er så stor at de foreløpig bør unngå valutalån.
- En ny dramatisk svekkelse av kroneverdien kan over natten bringe folk opp i store vanskeligheter, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han opplyser at banken vurderer valutalånene hvert kvartal. Det opprinnelige lånebeløp (hovedstolen) skal ikke øke på grunn av valutaendringer. Derfor blir renter og avdrag hvert kvartal avregnet slik at låntagerens gjeld alltid er like stor som om lånet var tatt opp i norske kroner.

- Hvis kronen svekker seg i løpet av kvartalet, må låntakeren ut med mer både i renter og avdrag, men omvendt vil han slippe enda billigere unna hvis kronen styrker seg, sier Falchenberg.