Bør du kjøpe Statoilaksjen?

"Kjøp aksjer i Statoil og bli medeier i Norges største selskap", frister Statoil i sin skrytebrosjyre. Men bør du egentlig kjøpe aksjer i giganten? Sjefredaktør Jon Erland Madsen og ekspertene i iMarkedet gir råd.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Statens beslutning om å selge seg ned i Statoil gir deg mulighet til å bli medeier.

At selskapet spiller en av hovedrollene i virksomheten rundt den norske kontinentalsokkelen, er det liten tvil om.

Spørsmålet er likevel om dette egentlig er aksjen du bør kjøpe.

For hva er vitsen med å eie en "folkeaksje"? Er ikke dette aksjer som vanligvis har en lav risiko, men dermed også minimale sjanser for god avkastning?

Konserndirektør for foredling og markedsføring i Statoil, Erling Øverland, har tidligere sagt til NTB at de har en ambisjon om å gi 12 prosent avkastning i 2004. Forutsetningen er at oljeprisen holder seg over 16 dollar fatet.

Hvordan oljeprisen vil holde seg tre år fram i tid, er selvsagt ikke mulig å spå eksakt, med mindre du da besitter en glasskule og magiske evner. 12% er heller ingen vannvittig gevinst å slå i bordet med. I tillegg er enkelte skeptiske til Statoils store utenlandsinvesteringer, blant annet i Venezuela og Angola, som først vil gi avkastning på lang sikt.

Hva våre eksperter mener, finner du ut ved å trykke på lenkene øverst til høyre.

Aksjepakken

Statoilaksjen kan du bestille via nettet, handelen avsluttes 15. juni klokken 17.00.

Ifølge Statoils egne sider vil prisen ligge mellom 66 og 76 kroner per aksje, men som privatkunde kan du få rabatt på aksjene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik får du rabatt:
Det gis en kontantrabatt på tre kroner per aksje, og i tillegg gir hver tiende aksje en bonusaksje. Betingelsen er at du ikke selger aksjene før 18. juni 2002.

Merk: Rabatten gjelder kun for aksjekjøp inntil 25. 000 kroner. Kjøper du for over 25.000 kroner får du altså ingen rabatt.

Minsteinnsatsen for å kunne smykke deg med folkeaksjene er 5.000 kroner.

Men blir du rik?

Tja, rik er det vel ingen som tror du vil bli. Men hvorvidt ekspertene tror at investeringen likevel kan gi en OK avkastning, finner du ut ved å trykke på lenkene øverst til høyre i artikkelen.