Bor du i en brannfelle?

30 prosent av norske hjem har downlights - mange av disse montert uten faghjelp, viser en spørreundersøkelse av TNS Gallup for Norsk brannvernforening og If.

Under-søkelsen viser også at få vet om at lyspærer for downlights kommer i forskjellige wattstyrker.

Kan miste erstatning

Dersom du bruker feil lyspærer, eller downlightsene ikke er forsvarlig montert, kan du risikere avkortning, eller i verste fall bortfall, av forsikringssum ved brann.

- Det er meget viktig at det brukes riktige pærer med den wattstyrkes som står foreskrevet, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Varmt nok til å steke en Grandis

Foto: www.ifi.no
Foto: www.ifi.no Vis mer


Halogenlyspærer utvikler spesielt mye varme, og i området rundt pærene kan det bli så varmt som 200 grader. Dette krever god lufting rundt armaturen.

- Downlights er en potensiell tennkilde som ofte monteres inn i takkonstruksjoner som er brennbare, og det er derfor svært viktig at de monteres riktig. Vi har fått innrapportert flere husbranner og branntilløp der brannårsaken ligger i downlights, sier sjefingeniør Runar Bache i If i en pressemelding.

- Det kan være vanskelig å få til god lufting rundt armaturen, spesielt ved ettermontering. Lar det seg ikke gjøre å få lufting i henhold til montasjeanvisning, må downlights ikke monteres. Da er de en potensiell tennkilde, og kan forårsake brann, sier Bache.

4 av 10 norske branner skyldes bruk av elektrisitet.

Downlightfikser'n

Undersøkelsen viser at downlightfikser'n bor overalt i Norge. Den typiske uautoriserte downlightsmontøren er mann, gift eller samboende, er godt voksen - og har relativt høy inntekt.

Fakta om downlights i Norge:

  • Finnes i 1 av 3 norske hjem
  • 1/3 av disse har installert downlightsene selv
  • 1/3 er ikke godt kjent med ulike wattstyrker på pærer til downlights
  • 1/4 legger mest vekt på design eller pris


  • Kilde: if