Bør du holde senga?

Har du bare hatt ei hard helg eller er du faktisk syk? Sjekk her om du bør gå på jobb.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alarmen piper, og du sliter som vanlig med å komme deg opp av senga. Men denne gangen er det verre enn vanlig, og du kjenner at hodet verker, halsen er hoven og nesa renner. Skal du gå på jobb eller holde senga?

Lar du pliktfølelsen få overhånd og stiller på jobb, kan du lett smitte andre dersom du er syk nok. Ifølge en tidligere undersøkelse går 85 prosent av svensker går på jobben, selv om de er forkjølet. Situasjonen er sannsynligvis den samme i Norge:

Er du en vandrende smittebombe eller kan du fint gjøre din plikt og dra på jobb? Med hjelp fra blant andre instruktør i klinisk medisin Sharon Horesh har nettstedet WebMD laget en sjekkliste for deg:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Snufsing
Du snufser litt men har verken vondt eller feber, og føler deg ellers fin. Da er det sannsynligvis allergi og du kan fint gå på jobb.

Men snufser du, og er i tillegg trøtt og har feber og vondt i kroppen? Da kan det være en forkjølelse eller influensa som er på vei og du er smittefarlig de første dagene. Du får sannsynligvis ikke gjort så mye uansett, så det er like greit å holde seg hjemme. Du blir også raskere frisk dersom du får litt hvile.

Årets influensavirus kan bli ekstra kraftig. Les mer her:

Frysninger og svette
Hvis klærne dine er gjennomvåte har du sannsynligvis feber. Få i deg mye drikke og vurder å gå til legen. Bli hjemme til du føler deg bedre.

Hvis du har feber i tillegg til hvite flekker på mandlene, kan det være en streptokokkinfeksjon. Det er veldig smittsomt, og du bør oppsøke en lege for å sjekke om du trenger antibiotika.

Antibiotika kan redusere virkningen av p-piller. Les mer om andre farlige pillekombinasjoner her:

Hoste
Hvis det kiler i halsen eller det føles som du har fått betennelse i nese eller i bihuler, er hosten din sannsynligvis forårsaket av allergi eller forkjølelse. Hvis du ikke har andre forkjølelsessymptomer, som feber eller muskelsmerter, bør du gå på jobb.

Hvis hosten føles dypere, gjør deg kortpustet eller du hoster opp misfarget slim, er det sannsynligvis mer enn en vanlig forkjølelse. Det kan være bronkitt eller lungebetennelse, så du bør gå til legen i stedet for jobben.

Les også: Jernmangel kan gi kronisk hoste


Øreverk
Hvis du virkelig har vondt i ørene og du ikke hører ordentlig, kan det være en øreinfeksjon. Belastningen etter en forkjølelse kan også føre til at du får vondt i ørene. Det kan være lurt å gå til legen for å sjekke hva som gjør at du har vondt. Kanskje trenger du antibiotika eller annen medisin.

Planteoljer kan være et effektivt alternativ, mener islandske forskere:

Røde øyne
Hvis øynene dine er røde, hvis det er melkeaktig hvitt eller gult puss i øyekroken eller hvis øyevippene dine klistres sammen er det sannsynligvis øyebetennelse. Dette er en smittsom sykdom og du bør ikke gå på jobb. Årsaken kan være både virus og bakterier og du har kanskje behov for antibiotika. Vask hendene dine ofte for å unngå å smitte andre.

Bihulebetennelse
Smerter rundt øynene, øverste del av panna, kinnebeina eller til og med øverste del av tennene, kan være symptomer på en bihulebetennelse. Bli hjemme fra jobben og gå til en lege for å sjekke om du trenger antibiotika eller annen behandling. Neste dag er du sannsynligvis i form til å gå på jobb siden bihulebetennelse vanligvis ikke er smittsomt.

Les også: Seks tips for syke barn:

Mageproblemer
Et magevirus, enten det er kvalme, oppkast, diaré eller magesmerter, kan slå deg ut i flere dager. Men symptomene kan også være på grunn av andre årsaker som krever medisinsk behandling. Ta fri fra jobben og gå til lege for å få stilt en diagnose og få riktig behandling.

Hodepine/migrene
Hodepine kan forårsakes av for eksempel en forkjølelse. Men hvis du ikke takler lys eller støy, kan det være migrene og du bør ikke dra på jobb. Hvis du ikke har vært til legen på grunn av tilbakevendende hodepine, gjør en avtale. Det er medisiner du kan ta for migrene som begynner å virke innen en time og som forkorter varigheten av migreneanfallet.

En pille gir nytt håp til migrenepasienter:

Kilde: WebMD.com