Bør du frykte for jobben i 2015?

Slik ser arbeidsgiverne på arbeidsmarkedet og norsk økonomi i tiden fremover.

<b>SVAK ØKONOMI:</b> Norsk økonomi er ikke på topp, noe som kan påvirke både norske arbeidsplasser og lønninger. Foto: COLOURBOX
SVAK ØKONOMI: Norsk økonomi er ikke på topp, noe som kan påvirke både norske arbeidsplasser og lønninger. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag la NHO fram sin kvartalsrapport om hvordan de ser på utviklingen blant annet på arbeidsmarkedet. Avdelingsdirektør Dag Aarnes sa under en pressekonferanse at det er tydelig at norsk økonomi er på vei inn i en veldig svak konjunkturfase.

Dette vil også kunne påvirke arbeidsmarkedet, noe også Manpower slår fast.

LES OGSÅ: Er dette god nok grunn for å miste jobben?

Bygg og anlegg utsatt

I sin kvartalsrapport skriver NHO at de generelt forventer en arbeidsledighet på fire prosent i 2015, en utvikling de tror fortsetter inn i 2016 og 2017. Også SSB tror det vil bli fire prosent arbeidsledighet i år.

Bytte beite? Her finner du jobbene som ikke blir annonsert

Manpower, som la frem sine tall for andre kvartal mandag, skriver i en pressemelding at vi går et kjølig arbeidsmarked i møte de neste tre månedene.

De viser til at norske arbeidsgivere er like avventende til å ansette nye medarbeidere som under finanskrisen i 2009.

Ifølge Aarnes forventer et flertall av NHO-bedriftene svakere utsikter for 2015, hvor blant annet bygg- og anleggsbransjen ser relativt pessimistisk på tiden fremover.

- Denne bransjen ser på 2015 som et forholdsvis svakt år, sier Aarnes.

Denne bransjen trekkes også frem i Manpowers kvartalsrapport, hvor flere arbeidsgivere oppgir at de skal redusere arbeidsstokken fremfor å øke den.

Skal du søke jobb? Slik skriver du CV

Februartall fra NAV bekrefter at antallet ledige har økt i februar, med nærmere bestemt 1.100 personer. Den største økningen var innen industriarbeid, bygg og anlegg, samt ingeniør- og IKT-yrker, målt i antall personer, skriver NAV.

LES OGSÅ: I disse fylkene kan det bli flest arbeidsledige

Dårlig lønnsoppgjør?

Årets lønnsoppgjør står for tur, men det er spådd en svært lav lønnsvekst for 2015, deriblant av SSB da de la fram sine prognoser for 2015 i desember i fjor.

Statistikerne tror den generelle årslønnsveksten kommer ned i 3,1 prosent i 2015, hvor mesteparten blir spist opp av en økt prisvekst på 2,6 prosent, som gir en reallønnsvekst på 0,5 prosent.

DNB Markets spådde en liknende lønnsvekst i januar i år, og i februar understreket også LO-leder Gerd Kristiansen følgende budskap:

– Det blir ingen lønnsfest i år. Som alltid er det hensynet til norske arbeidsplasser som må veie tyngst, skriver NRK.

LO vil fremme lønnskrav som minst opprettholder medlemmers kjøpekraft, som altså innebærer at lønnstilleggene må overgå prisstigningen.

LES OGSÅ: Flere nye regler i 2015