Bør du endre skattekortet for 2016?

Se hvilke endringer i økonomien som er gode grunner til å endre skattekortet.

ENDRINGER I ØKONOMIEN? Sjekk skattekortet for 2016, og gjør endringer om det trengs. Foto: NTB SCANPIX
ENDRINGER I ØKONOMIEN? Sjekk skattekortet for 2016, og gjør endringer om det trengs. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å betale for lite skatt i løpet av året kan bli belønnet med et lite hyggelig skatteoppgjør, noe hele 775.950 skattebetalere fikk oppleve da selvangivelsen for 2015 kom i slutten av mars, ifølge e24.no.

Selv om 2016 er godt i gang, er det fortsatt gode muligheter for å sikre seg mot restskatt ved neste skatteoppgjør, nærmere bestemt ved å passe på at skattekortet er riktig.

LES OGSÅ: Lav inntekt? Sjekk om du klarer deg med frikort i 2015

Endringer påvirker skatten

Det er mange endringer som kan gi behov for å endre skattekortet.

- Du kan ha fått ny jobb med høyere lønn, du kan ha solgt bolig, og fradrag du tidligere hadde krav på kan ha bortfalt, sier Lene Solberg, seksjonssjef i Skatteetaten til Dinside.

Har du sjekket at skattekortet for 2016 er riktig? (Avsluttet)
Ja, det sjekker jeg alltid i begynnelsen av året(47%) 716
Nei, de skattegreiene skjønner jeg ingenting av(37%) 559
Jeg tror det ...? Er litt usikker(16%) 245
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hun sier videre at om du vet at du har hatt, eller vil få endringer i økonomien, bør du sjekke at skattekortet er riktig. Endringer gjør du selv på skatteetatens nettsider.

- Det er viktig å huske på at du selv har ansvar for at grunnlaget for skattekortet er riktig.
Har man fått restskatt på den foreløpige beregningen for 2015, er det ekstra viktig å ta en kikk på grunnlaget for skattekort for 2016, understreker Solberg.

Når bør du endre skattekortet?

Er du usikker på om endringer i livet ditt og privatøkonomien har innvirkning på skatten, kan du sjekke Skatteetatens liste som gir god oversikt over gode grunner til å endre skattekortet.

SJEKK TALLENE: Gå over tallene i skattekortet punkt for punkt. Foto: NTB SCANPIX
SJEKK TALLENE: Gå over tallene i skattekortet punkt for punkt. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Eksempelvis bør de som eventuelt har byttet jobb eller flyttet og dermed har fått kortere reisevei til og fra jobb, endre skattekortet – ettersom kortere avstand gir lavere fradrag for reise mellom hjem og arbeid.

At egenandelen er justert opp, noe som gir alle mindre i reisefradrag fra og med 2016, har derimot Skatteetaten tatt hensyn til da skattekortene for 2016 ble lagd, forteller Solberg.

Det lønner seg og å sjekke om summen for gjeld og gjeldsrenter er riktig i skattekortet, som du finner i nettbanken eller ved å kontakte banken.

Også ved endringer i barnas situasjon, for eksempel hvis de er gått over fra barnehage til skole og SFO, kan utgjøre et lavere fradrag for utgifter til pass og stell av barn, nok en post som det lønner seg å dobbeltsjekke.

En nedgang fra 22.500 kroner i 2015 til 11.000 kroner i 2016, utgjør dette 2.875 kroner mer i skatt du skal betale, ved en årsinntekt på rundt 500.000 kroner.

Sjekk om du som forelder har krav på flere fradrag

Slik går du frem

Her går du inn for å gjøre endringer i skattekortet.

- Sett deg ned med siste lønnsslipp og sjekk hva du har tjent hittil i år. Regn om summen hittil i år til grunnlag for hele året ved å dele på antall måneder og gange summen du får med 12 måneder. Sjekk også de andre summene som står påført som grunnlag for skattekortet, sier Solberg.

... om du syns denne løsningen virker tungvint, kan du be lønningskontoret trekke deg for et ekstra beløp skatt hver måned, og på den måten sikre deg mot restskatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer