Bor du deg ihjel?

UNG OG BLAKK: Løp og kjøp bolig, maner ekspertene. Sannsynligvis har de også rett i at det lønner seg å kjøpe bolig framfor å leie. Men hvor dyr bolig kan du finansiere med en gjennomsnittsinntekt? Vi viser deg hvor langt du kan strekke lånestrikken før den ryker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Alle selvutnevnte eksperter bifaller frasen om at det lønner seg å eie sin egen bolig. Grunnen er enkel: Når du betaler markedsleie til utleier er det han som stikker av med den eventuelle prisstigningen. Du vil sjelden ha rom til å bygge opp din egen egenkapital.

Rådet er altså å komme seg inn på boligmarkedet, men da må du ha finansene i orden.

For hvor stort lån klarer du egentlig å betjene?

2 til 2,5 gangeren

Utad svarer bankene gjerne at du ikke bør låne mer enn 2-2,5 ganger bruttoinntekten. Har du en årsinntekt på 300.000 kroner, vil du få anbefalt ikke å ha mer enn rundt 800.000 kroner i total gjeldsbyrde.

Vi mener imidlertid at du kan låne enda mer - men det innebærer et bevisst valg om lang tids smalhans.

Fordelen med 2,5 gangeren er at gjeldsbyrden vil være levelig for de aller fleste av oss. Ulempen er at de som ikke har velstående foreldre eller rike onkler, likegodt kan glemme drømmeboligen.

Skal du låne mer, vil nemlig banken kreve ekstra sikkerhet, ofte i form av penger eller med sikkerhet i foreldres boliger. Det er det ikke alle som har.

Enda verre blir det om du har andre lån å slite med.

Studielånet svir

Studielånet er en evig kilde til irritasjon for nyutdannede som skal slå seg inn på boligmarkedet.

Studielån på mellom 200 og 300.000 kroner er slett ikke uvanlig, og for et samboerpar kan det samlede studielånet raskt utgjøre mellom 5-600.000 kroner.

Bankene ser også på studielånsbyrden din, når de vurderer din lånesøknad. Skal du søke om boliglån må du derfor ha forberedt deg godt før du drar til banken. Vi har satt opp et budsjett - inkludert studielån, for å finne ut hvor stort boliglån vår testperson vil klare å betjene. Det samme anbefaler vi at du gjør.

Låne mer?

Har du en gjennomsnittsinntekt og et studielån som i vårt eksempel, bør du under ingen omstendighet låne mer enn rundt 800.000 kroner til bolig. Vårt budsjett er et absolutt minimumsbudsjett for en som er i etableringsfasen, og som prioriterer svært høyt å eie sin egen bolig fremfor andre goder i livet. Du må innstille deg på at det vil bli svært trangt økonomisk i begynnelsen.

Trykk på lenkene nederst til venstre for å se hvor mye du vil sitte igjen med per måned, og ikke minst hvordan du finner ut hvor stort lån du vil klare å betjene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!