Bør du binde studielånet?

Ja, og forsiktig ja - det er svarene vi får fra ekspertene når vi spør om vi skal binde studielånsrenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går meldte Statens Lånekasse at fastrenten trolig blir fastsatt til 7,6 prosent fra den 1. juli i år. Renten blir endelig fastsatt den første uken i juni, og det vil da være mulig å binde studielånet for både tre og fem år.

Fra 1. juli vil den flytende renten være 7,4 prosent, men prognoser fra Lånekassen viser at man forventer at den vil krype oppover fra 1. oktober.

Betyr det at det er lurt å binde renten før du drar på sommerferie?

Kanskje ja

- Om man skal binde renten eller ikke avhenger av utviklingen på norske statsobligasjoner, sier sjeføkonom i Fokus Bank, Frank Jyllum.

Ifølge sjeføkonomen tilsier bankens prognoser at obligasjonsrenten vil øke de neste 1-2 årene, hvoretter den vil falle litt etter 2-3 år. Etter det tredje året forventer banken en flat utvikling i rentenivået.

- Jeg mener at det neste er ett fett om du binder eller ikke, men kan likevel godt gi en svak anbefaling på å binde renten. Det gjelder selvfølgelig spesielt for de som ønsker forutsigbarhet i økonomien sin. Man kan i alle fall si at det absolutt ikke er en dyr forsikring, sier renteeksperten.

Smart

- Vi tror at den norske renten vil presses opp fremover, og at det derfor vil være smart å binde på dagens nivå, sier finansjournalist i iMarkedet, Inge Berge.

Han forteller at hele finansredaksjonen i iMarkedet kommer til å binde renten på deres studielån.

- Vi vil anbefale binding for tre, men ikke for fem år, sier Berge.