Bør barn bruke elektrisk tannbørste?

Har du barn bør du vite svaret.

 Foto: Karoline Brubæk
Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Philips er blant de store aktørene i markedet når det gjelder elektriske tannbørster, og i anledning vår test av de nye Philips Sonicare-tannbørstene til barn har vi derfor spurt Morten H. Rolstad, informasjonssjef i Den norske tannlegeforening(=DNT), om hva han mener.

DinSide gjør oppmerksom på at Rolstad ikke selv har prøvd de aktuelle tannbørstene, men at hans uttalelse er gitt på generelt grunnlag med utgangspunkt i pressemeldingen fra Philips.

Vil du anbefale barn å bruke elektrisk tannbørste?

- Ja, det er vel ingen grunn til ikke å gjøre det. Og dersom en el-tannbørste kan være med på gjøre tannpussen morsommere og lettere, så er det naturligvis bare fint, sier Rolstad, før han presiserer:

- Husk likevel at en el-tannbørste aldri må erstatte mor og fars innsats. Dessuten tror jeg jo at man kommer langt med en vanlig tannbørste og litt fantasi og kreativitet. Men bevares; bruk gjerne el-tannbørsten som et hjelpemiddel.

- Foreldre må uansett ikke overlate ansvaret for tannpussen til barnet selv i den aldersgruppen vi her snakker om – altså 4-10 år. Pressemeldingen fra Philips tyder på at det er det de har tenkt seg, og det er slett ingen god idé.

Trykk her for vår test av de nye Philips Sonicare-tannbørstene

Foreldreansvar - Det er et klart foreldreansvar å hjelpe barnet med å pusse til de er 10 år – minst. Det betyr selvsagt ikke at foreldrene må stå for hele tannpussen selv, hver eneste gang. Poenget er at de må delta i pusseprosessen og ikke minst kontrollere resultatet, fortsetter Rolstad.

- Det er nemlig ikke så lett å pusse rent som de fleste av oss later til å tro! Bakteriebelegget - plakket – fester seg godt til tannoverflaten og ”gjemmer seg bort” i alle tilgjengelige kriker og kroker. Det må grundig og nøye innsats til for å fjerne det med tannbørsten. Og det gjør vi altså helst to ganger om dagen – med fluortannkrem. Det er kanskje det aller viktigste. Daglig tilførsel av fluor styrker tennene og motvirker hull, sier en bestemt Rolstad.

Trykk her for vår test av de nye Philips Sonicare-tannbørstene

Men har du noen tips til foreldre som sliter med å få barna sine til å pusse tennene sine?

- Tannpuss skal jo helst være lystbetont. Ingen liker å tvinge barnet sitt til å gjøre noe det ikke vil. Men tannpuss er likevel en av de tingene som jeg ikke synes bør vær en forhandlingssak: Den skal gjennomføres, og det to ganger daglig.

- Spørsmålet blir bare med hvilke midler. Lek, fantasi og premiering kan hjelpe, og er uansett bedre enn tvang og trusler. Men tannpuss hører nok med til ”MÅ”-tingene for min del. Jeg tror foreldre selv må se an barnet og finne sin egen måte. Det finnes ingen trylleformel – her heller. Om det hjelper med en el-tannbørste - så bruk den da vel, avslutter Rolstad til DinSide.

Trykk her for vår test av de nye Philips Sonicare-tannbørstene

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!