Boller til alle

Nå kan du spise kaker selv om du er allergisk eller på slankekur. Bakeboken "Andre boller" er full av sunne bakeoppskrifter.

Tusenvis av nordmenn må holde seg unna kakefatet til jul. Mens mange reagerer på råvarene i bakevarene, er det andre som må tenke på vekten.

Nå har det kommet en bok for sunne kakemonser: "Andre boller - sunnere - lettere".

Tror du at du spiser lite sukker? Her er de skjulte sukkerfellene.

Bedre smak
- Jeg har lenge hatt lyst til å skrive en bakebok. Da jeg fikk intoleranse mot enkelte matvarer, eksperimenterte jeg med alternativene i butikken. Jeg oppdaget at mange andre hadde samme problem, og fant ut at jeg kunne prøve å lage en bok om dette, sier forfatter Sissel Gilbrant.

Hun har byttet ut flere av de usunne ingrediensene med sunnere alternativer. Hvetemel er byttet ut med blant annet speltmel, samt noe havre- og soyamel. Søte melkesorter har i stor grad blitt byttet ut med syrnet melk og soyamelk og -fløte. I stedet for sukker, bruker hun blant annet fruktose og uraffinerte sukkertyper. Mange av bakevarene hever kaldt, slik at gjærmengden reduseres. I tillegg brukes olje eller smør uten melk, den mørkeste kakaotypen og andre typer sunne råvarer, som naturlig søt frukt og bær.

Selv om de tradisjonelle bakevarene har blitt sunnere, betyr ikke det at smaken er dårligere:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Spør du meg har smaken blitt bedre. Speltmel har en bedre smak enn hvetemel, og soyamelk gjør seg veldig bra i bakst. Mørkt sukker har en karamellaktig smak, og er fantastisk i kaker (særlig i sjokoladekaker), sier Gilbrant.

Ikke hver dag
Men sunnere bakevarer betyr ikke at du trenger å spise det oftere enn før.

- Det er klart man ikke skal spise kake hver dag, selv om det er sunnere, sier Gilbrant.

I boken er det en omfattende faktadel som tar for seg de ulike ingrediensene og som forteller hvordan du kan bake med best resultat. Det er også en oversikt over hvilke råvarer som brukes i oppskriftene, slik at personer med intoleranse eller allergi lett kan finne frem til hva de kan lage.

Gilbrant vet ikke hvorfor det ikke har kommet en lignende bok tidligere.

- Det kan jeg ikke forstå. Jeg drev litt research før jeg gikk i gang, og syntes det var rart at det ikke fantes. Så jeg fant ut at jeg kunne være først ute, sier hun.

Hun har ingen konkrete planer om videre bakebøker.

Gilbrant er ikke faglig utdannet innen ernæring, men har gjennom mange års interesse lest seg til mye. Hun har også fått hjelp av ernæringsfysiolog Hanna Hånes - som også har skrevet en faktadel i boken.

Barn spiser altfor mye søtt i jula. Men de har lov til å kose seg litt.

 

Mozon.no, 20.12.2006