Boliglån til 1,5 %

Hva sier du til en boliglånsrente på 1,5 prosent? Ja takk, ikke sant. Men er du villig til å ta risikoen?

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Japan sliter med økonomien. Veksten har gått fullstendig i stå, og for å hindre totalkollaps har regjeringen satt ned renten til et minimum: 0 prosent.

Bilde: Anne Angelshaug.
Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer

Et meget lavt rentenivå stimulerer aktiviteten og investeringene i samfunnet. Og det trenger Japan, mildt sagt.

Men hva kan vi få ut av det? Jo, vi kan låne penger i Japan, og få en meget lav rente på vårt boliglån. Hvorfor betale 9 prosent i rente i en norsk bank, når vi kan få en rente på 1,5 prosent noen tusen kilometer østpå? Det er uten tvil gode argumenter for - og mot.

Renteforskjeller

Hvis du ønsker å låne penger i en fremmed valuta, er det bare ett problem du må overvinne: Økonomisk teori. Ifølge teorien avspeiler forskjeller i rentenivået nemlig forventning om stigning i valutakursen. Med andre ord, man må forvente at den japanske valutaen vil styrke seg. Og styrker den seg for mye i forhold til den norske kronen, vil det lån du har tatt opp i japanske yen bli dyrere.

Det er med andre ord valuta- og renteutviklingen som avgjør om lånet blir dyrt eller billig.

Lett-tjente penger

At noen likevel har tjent penger på å ta opp lån i utenlandsk valuta, er vel nærmere flaks enn beregning. Men er du villig til å gamble, kan du altså være heldig å tjene på det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du må bare få banken din med på ideen. Klikk på lenkene øverst til høyre for å lese hva noen av de store bankene mener om lån i utenlandsk valuta.

Skattefradrag

Tar du opp lån i utenlandsk valuta, vil den norske banken vanligvis ta seg av de praktiske forholdene. Juridisk sett har du fremdeles lån i Norge. Derfor vil også fradrag for gjeldsrentene automatisk bli ført opp på selvangivelsen din.

Hvis du skulle velge å ta opp lån direkte i en utenlandsk bank, skjer dette ikke på vanlig måte. Du må da spesifisere gjeldsrentene i et særskilt skjema knyttet til selvangivelsen din. (Skjema RF-1231: ”Spesifikasjon av formue/gjeld og inntekt/fradrag med tilknytning til utlandet). Skjemaet fås på ditt lokale ligningskontor.