Bolig

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Lei sammen med noen.

Kollektiv hører ikke bare det bolde 70-tallet til. Med dagens svimlende boligpriser, har mange unge og single mennesker ikke noe valg – de leie sammen med noen. Sørg for å skrive skikkelige avtaler/kontrakter for leieforholdet.

Du kan for eksempel bo sammen med to andre i en 4-roms til 10.000 kroner i måneden i stedet for alene i en 1 roms til 5.300 i måneden.

Du sparer: 2.000 kroner i måneden/24.000 kroner i året.

Kjøp sammen med noen.

En trend de siste par årene. Single har oppdaget at bankene går med på å la dem kjøpe sammen med venner/slektninger/bekjente. Slik unngår de å ”kaste penger ut av vinduet” ved å leie og tjener på eventuell verdistigning. Vær obs på å at boligen kan synke i verdi. Sørg for å ha skrevet gode kontrakter.

Eksempel: Du vurderer å kjøpe en leilighet til 1,2 millioner kroner alene og har 200.000 kroner i egenkapital. En million kroner må du låne. I stedet kjøper du en leilighet til 2 millioner kroner sammen med en kompis, som har like mye egenkapital som deg. Du må da låne bare 800.000 kroner, og du har på denne måten redusert gjeldsbyrden din med 200.000 kroner.

Du sparer: Med en effektiv rente på 8,5 prosent, sparer du omtrent 12.000 kroner året etter skatt.

Lei ut.

Frister ikke det, finnes andre metoder. Du kan for eksempel kjøpe en billig 3- eller 4-leilighet og leie ut ett rom. Slik hjelper utleieren deg med å betale boutgiftene. Og du må slett ikke leie ut til et vilt fremmed menneske. Mange leier ut til venner og bekjente. Men husk at du kan få skatt på leieinntektene, hvis verdien av utleieenheten overstiger 50 prosent av den samlede verdien av leiligheten. Les mer om reglene.

Du sparer: 3.000 kroner i måneden – 36.000 kroner i året.

Flytt til billigere strøk.

Det enkleste trikset for å få ned boutgiftene, er selvsagt å bo i et billig strøk. I Oslo vil det for eksempel bety i drabantbyene øst for Akerselva. Der finnes 2-romsleiligheter ned mot 800.000 kroner i kjøpesum.

Du sparer: 3.000 kroner i måneden/36.000 kroner i året.