Boler seg store til sommeren

Flere og flere norske menn doper seg for å få større muskler før badesesongen. Den ekstreme kroppsfokuseringen får skylden.

- Det er et globalt fenomen. Det ekstreme fokuset på kropp har nok sin del av skylden for denne utviklingen, sier Margaret Tveitan, prosjektleder for dopingtelefonen.

I 2004 var 80 prosent av alle henvendelsene til dopingtelefonen relatert til anabole androgene steroider. Og det er nesten bare gutter som benytter seg av preparatene. 98 prosent av alle spørsmålene handler om menns helse. De fleste spørsmålene kommer om sommeren og høsten.

- Vi ser en klar tendens til at antall henvendelser øker når sommeren nærmer seg. Da er det badesesong og folk blir mer opptatt av utseendet. Mange ønsker å se bra ut, og da helst så fort som mulig, sier Margaret Tveitan.

- På høsten ser vi også en økning. Da er det som regel spørsmål knyttet til bivirkninger som dukker opp, fortsetter Tveitan.

Utenfor organisert idrett
Dopingbruk, og spesielt bruk av anabole steroider, er så utbredt at det i dag anses som et stort problem. Ifølge ung.no viser undersøkelser i Norge at nesten 2 prosent av alle ungdommer mellom 14 og 17 år har brukt anabole steroider.

Tallene tar for seg ikke-organisert idrett. I organisert idrett kontrolleres det for ulike dopingmidler regelmessig.

Lengre tidsbruk kan føre til en rekke alvorlig bivirkninger som økt risiko for hjerte- og karsykdommer, fertilitetsproblemer og psykiske problemer.

Hvis du har spørsmål om anabole steroider kan du ringe Dopingtelefonen på 800 50 200.

Mozon.no, 22.06.2005