Bøker skjerper hjernen

Mange slutter å lese bøker etter at de blir voksne. Men det er slett ingen god ide.

Publisert
Sist oppdatert

Victoria Beckham fikk oppmerksomhet da hun forrige uke hevdet at hun aldri hadde lest en bok. Gjør mangelen på bøker noe med intelligensen?

Forebygger demens
Amerikanske studier viser at dersom man fortsetter å lese i alderen 20 til 60 år, forebygger man mot demens senere i livet.

En studie fant ut at intellektuell aktivitet reduserer risikoen for Alzheimers sykdom med en tredjedel. I en annen studie økte deltakere som ikke leste risikoen for Alzheimers sykdom med 250 prosent.

Stimulerer hjernecellene
De aller fleste i Norge kan lese. På skolen lærer vi tidlig om hvor viktig det er å lese mye og barn i alle aldere sluker bøkene om Harry Potter og Baudelaire-barna. Men når vi kommer til et visst punkt i oppveksten, slutter mange å lese bøker. Resultatet er at hjernen ikke blir stimulert på riktig måte.

Du trenger imidlertid ikke sette i gang med Hamsun eller Dostojevskij for å unngå demens - selv om det faktisk er både god og underholdende litteratur. Forskerne tror at hjernen får like mye utbytte av å lese aviser, magasiner...eller dette. Det viktige er at du gir hjernen ny informasjon som stimulerer hjernecellene.

 

Mozon.no, 23.08.2005

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer