<strong>IKKE BARE MORO:</strong> Har du hørt om blondinen som...? Slike vitser er ikke bare uskyldig moro, ifølge forskning. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
IKKE BARE MORO: Har du hørt om blondinen som...? Slike vitser er ikke bare uskyldig moro, ifølge forskning. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Blondinevitser ingen spøk

Vitser om blondiner og kvinnelige sjåfører kan bidra til diskriminering, ifølge ny forskning.

Publisert
Sist oppdatert
En vits er ikke alltid bare en vits.


Har du hørt den om blondina som...? En uskyldig spøk, sier du kanskje. Men kvinnekjønnshumor er ikke bare velvillig moro, mener Thomas Ford, psykologiprofessor ved Western California University til Science Daily.

Les også: Vitser gjør blondiner dummere:

- Det kan påvirke menns oppfatning av deres umiddelbare sosiale omgivelser og tillate dem å føle seg komfortable med atferd som vitner om mannsjåvinisme, uten frykt for motvilje fra andre, sier han til nettstedet LiveScience.

Testet holdningene
Sammen med tre studenter har Ford testet ut hvordan kvinnevitsing påvirker menns holdning til kvinner, i to ulike eksperimenter.

I det første eksperimentet skulle deltakerne tenke seg at de var medlemmer av en arbeidsgruppe i en organisasjon. Så leste de enten kjønnsvitser, ikke-humoristiske kjønnsutsagn eller kjønnsnøytrale vitser. Deretter ble de bedt om å si hvor mye penger de ville være villig til å donere for å hjelpe en kvinneorganisasjon.

Les også: Vil studere verdens morsomte vits:

- Vi fant at mennene som scorte høyt på skalaen for mannsjsåvinisme sjeldnere ville donere til organisasjonen etter å ha lest kjønnsvitsene, men ikke etter å ha lest kjønnsutsagnene eller de nøytrale vitsene, sier Ford.

Forventet støtte
I det andre eksperimentet fikk menn se videoklipp av kjønnsparodiske komedier og ikke-kjønnskomedier. Deretter ble de spurt om å delta i et prosjekt som hadde til hensikt å avgjøre hvordan kutt i midler skulle fordeles blant utvalgte studentorganisasjoner.

<strong>IKKE BARE MORO:</strong> Har du hørt om blondinen som...? Slike vitser er ikke bare uskyldig moro, ifølge forskning. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
IKKE BARE MORO: Har du hørt om blondinen som...? Slike vitser er ikke bare uskyldig moro, ifølge forskning. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


- Vi fant at menn som scorte høyt på mannssjåvinisme, som hadde sett på kjønnsparodisk humor diskriminerte kvinner ved å kutte mer i midlene til kvinneorganisasjonene enn de andre organisasjonene, sier Ford.

- Vi fant også at de som så på kjønnshumoren, trodde de andre deltakerne ville være enige i kuttene i midlene til kvinneorganisasjonene, sier han.
Ford mener funnene viser at vi må være oppmerksomme på hvor mye nedsettende humor som finnes i populærkulturen.

Les også: Frisk med standup:

Skremmende flokkmentalitet
Kvinneforsker og professor Gerd Bjørhovde ved Universitetet i Tromsø synes ikke funnene er overraskende.

- Men de er litt skremmende, for de gir jo uttrykk for flokkmentalitet, sier Bjørhovde til DinSide Helse.

Hun mener humor er viktig, men at humor må tas på alvor.

- En vits er ikke alltid bare en vits. Også humor gir uttrykk for holdninger og kan være en indirekte måte å si noe man mener på, sier hun.

Les også: Har du humor på jobben?:

Men man skal likevel ikke ta blondinevitsene så veldig alvorlig, mener Bjørhovde.

- Man trenger ikke gå helt ned i skyttergravene. Men man skal respektere at enkelte utsagn kan virke sårende, mener hun.

Resultatene fra studien vil komme på trykk i februarutgaven av tidsskriftet Personality and Social Psychology Bulletin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer