Blomsterpollen lindrer PMS-plager

Et pollenbasert kosttilskudd har gitt oppsiktsvekkende resultater på PMS-plager som vektoppgang, oppblåsthet, irritabilitet og nedstemthet hos kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blomsterpollen lindrer PMS-plager
Et pollenbasert kosttilskudd har gitt oppsiktsvekkende resultater på PMS-plager som vektoppgang, oppblåsthet, irritabilitet og nedstemthet hos kvinner.

Av Silje Stavik

Mange kvinner sliter med premenstruelle plager før menstruasjonen. Hele 70-75 prosent av alle fertile kvinner har ett eller flere PMS-symptomer som vektøkning, oppblåsthet, nedstemthet og ømme bryster.
Lege og forsker Kaj Winther Hansen ved Gentofte universitetssykehus i København, har testet ut det pollenbaserte produktet femal på 32 kvinner som var hardt rammet av PMS-plager. Kvinnene som deltok i undersøkelsen var i alderen 27 til 54 år og undersøkelsen varte over fire menstruasjonssykluser.
Resultatene fra undersøkelsen viser at vektøkningen ble mer enn halvert og irritabiliteten minsket kraftig. Også andre velkjente PMS-plager som oppblåsthet, anspenthet og ømme bryster ble betydelig redusert.

PMS - ikke en psykisk lidelse
Studien er en dobbel blindteststudie, dvs at en gruppe fikk narremedisin og en annen gruppe fikk femal. Etter at effekten er målt byttes det om på hvem som får narremedisin og hvem som får det riktige preparatet. I studien har de også kalkulert inn placeboeffekt som vanligvis ligger på 30 prosent.
- Vi vet at hormonene har en del innvirkning på PMS, men årsaken til PMS-plager diskuteres fortsatt. Det er fastslått at PMS er arvelig i en viss forstand. Det har hittil vært dårlig med hjelpemidler mot PMS. Enkelte tar antidepressiva, men dette er ikke alltid riktig behandling fordi PMS-plager ikke har noe med psykiske lidelser å gjøre. PMS er fysisk betinget, uttalte Winther Hansen på Menopause- kongressen i Berlin i juni.

En kilo blomster til ett gram pollen
Kosttilskuddet som nå selges i helsekostforretninger i Norge, har pollen som viktigste ingrediens. Pollenekstraktet er utviklet og fremstilt på en standardisert måte. Til ett gram pollenekstrakt går det med en kilo blomster, som for øvrig må håndplukkes. For å få pollenet ut av det steinharde skallet, blandes pollenkornene, plantenes mannlige kjønnsceller og plantens kvinnelige kjønnsceller sammen. Deretter puttes alt i en beholder hvor det tromles rundt. De kvinnelige kjønnscellene narrer dermed pollenkornene til å tro at de befruktes og de mannlige kjønnscellene åpner opp for pollenutslipp. Fordi grifler og pollenkorn virvler rundt får man ingen kontakt og befruktning, men man lykkes i å få pollenkornene ut av skallet.

Kan brukes av pollenallergikere
Femal er en blanding av de kvinnelige og mannlige kjønnscellene i blomstene. Alle allergener er fjernet, og dermed kan også pollenallergikere bruke pollenproduktet. Det er ikke registrert noen bivirkninger på pollenproduktet.
Forskere jobber nå med å utvikle nye bruksområder med pollen og uttesting av større grupper når det gjelder PMS-plager og bruk av pollenekstrakt pågår.

De mest vanlige symptomene på PMS:
· Irritabilitet
· Dårlig humør
· Nærtagenhet, gråt, sinne
· Oppblåst mage
· Væskeansamling i kroppen
· Manglende overskudd og energi
· Hodepine
· Ømme bryster
· Depresjon
· Vektendringer
· Søvnforstyrrelser
Plagene varierer fra kvinne til kvinne. 40 prosent kan ha godt av behandling , mens 5 prosent blir sykemeldt. Ca. et sted mellom 3 og 8 prosent av kvinner med PMS rammes av PMDD, som er enn alvorlige tilstand enn PMS.

tilrettelagt av tomas alm ås for mozon.no 05.07.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!