Blomster mot hasj

En plante i slekt med smørblomster kan bli fremtidens behandling av hasj-avhengighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske forskere mener nå at de er på sporet av en effektiv behandling av cannabis-avhengighet. Løsningen ligger i et plante-ekstrakt som gjør at rusmiddelet mister sin effekt i hjernen, skriver magasinet New Scientist.

Bekymret for ungdommen? De bruker mindre narkotika og drikker mer øl enn før:

Narkomane rotter
Ekstraktet fra blomsten Delphinium brownii i soleiefamilien har hittill bare blitt testet på rotter. I forsøket ble en gruppe forsøksrotter koblet til en slange som ga dem en kunstig variant av virkestoffet THC. Det er dette stoffet som gir ruseffekten fra hasj og marihuana.

I løpet av tre uker kunne rottene selv få tilført THC ved å skyve på en knapp i buret. Knappen ble flittig brukt av forsøksrottene som raskt lærte seg å sette pris på rusmiddelet. Men da rottene fikk en sprøyte med blomstermedisinen, var det slutt på festen.

Allerede samme dag som motgiften ble gitt, falt interessen for THC med 70 prosent. Prøver fra hjernen til rottene viser også at forskernes teorier var riktige: Blomsterekstraktet ser ut til å blokkere kroppens eget dopamin, som er helt vesentlig for å oppnå en følelse av rus.

- Økningen av dopamin med cannabis er praktisk talt ikke-eksisterende på grunn av dette medikamentet, sier forskningsleder Steven Goldberg til New Scientist. Han legger vekt på at blomsterekstraktet ikke ser ut til å ha noen bivirkninger, og at det heller ikke ser ut til å redusere dopamin-nivåene til under normale nivåer.

Les også: Narko-propaganda på YouTube

Mange nyanser
Selv om cannabis regnes som et relativt ”lett” rusmiddel sammenliknet med andre narkotiske stoffer, er det fullt mulig å utvikle avhengighet. Men mange rusbrukere, både blant de som røyker hasj og blant de som velger tyngre narkotika, regnes ikke som avhengige,

- Hva som kan regnes som avhengighet er ingen klar diagnose, men kan vurderes ut ifra flere kriterier. Avhengighet av cannabis er derimot en helt reell utfordring, selv om mange ser på hasj og marihuana som mildere stoffer enn andre og tyngre rusmidler, sier professor Jørg Mørland ved divisjon for rettstoksikologi og rusmiddelforskning på Folkehelseinstituttet.

Han understreker at han ikke kjenner til medikamentet som er brukt i disse testene, og at behandling av avhengighet som oftest ikke bare handler om bruk av medikamenter.

- Men målet med behandlingen er jo å fjerne avhengigheten så godt som mulig. I noen tilfeller velger vi derfor bruk av medikamenter som til og med kan være med på å opprettholde avhengigheten, som for eksempel metadon mot heroinavhengighet. Grunnen til at vi velger det, kan være en totalvurdering hvor vi ønsker å hjelpe den avhengige ut av en ellers tilnærmet håpløs situasjon og bidra til rehabilitering, forklarer Mørland.

Som rusmiddel er stoffet strengt forbudt. Men cannabis kan være grunnlaget for flere effektive medisiner. Les mer her.