Isabella Löwengrip har fått mye oppmerksomhet det siste året, nå er hun i Konsumentverkets søkelys. Foto: Faksimile: Blondinbella.se
Isabella Löwengrip har fått mye oppmerksomhet det siste året, nå er hun i Konsumentverkets søkelys. Foto: Faksimile: Blondinbella.seVis mer

Blogger DU ulovlig?

Isabella Löwengrip granskes av det svenske Forbrukerombudet.

- Reklame skal fremstå som reklame. Hvis man ikke gir inntrykk av at det ikke er reklame, er det ulovlig. Vi kunne gransket norske bloggere, men det er vanskelig å avdekke det. Vi har foreløpig ikke jobbet noe med det, sier Gry Nergård, avdelingsdirektør og nestleder i Forbrukerombudet.

- Jeg vet at mange bransjer jobber med egne etiske retningslinjer, fordi enkelte utøver er dårlig bransjeskikk. Jeg tror det er de mest seriøse som har slike retningslinjer, sier Nergård.

Les også: Dette tjente bloggerne

For at det skal være reklame trenger det ikke være betalt for. Hvis en næringsinteresse står bak, da må det komme tydelig frem at det er reklame.

- Som fornøyd forbruker kan man legge inn egne erfaringer, når det ikke er betingelser bak. Hvis man får gratis body lotion, tipser om at den er bra, og deretter får enda mer gratis, da er det feil, sier Nergård.

- Hvis jeg som fornøyd forbruker skriver hva jeg liker og ikke, da stiller det seg annerledes, men det er vanskelig å avsløre på grunn av den lille forskjellen, sier Nergård

Svenskebloggerne blir gransket

Store svenske motebloggere blir igjen gransket av det svenske Konsumentverket og skatteverket. Dette er tredje gang Sveriges største bloggere blir gått i sømmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsumentverket er Sveriges svar på norske Forbrukerombudet og Forbrukerrådet.

Den kjente Stockholms-bloggeren Isabella Löwengrip (alter blogg-ego Blondinbella), skriver en av Sveriges mest leste blogger med 20.000 lesere hver dag.

Tidligere i dag postet Löwengrip dette innlegget i bloggen: (oversatte utdrag)

"Kjære Konsumentverket.

Ingen har vel gått glipp av at Konsumentverket og Skatteverket holder på med sin tredje granskning av meg og et tyvetalls andre motebloggere.

Löwengrip har shoppet hos Make Up Store og viser frem sin nye favorittsminke. Konsumentverket mener noen bloggere får betalt for å reklamere for produkter på denne måten. Foto: Blondinbella.se
Löwengrip har shoppet hos Make Up Store og viser frem sin nye favorittsminke. Konsumentverket mener noen bloggere får betalt for å reklamere for produkter på denne måten. Foto: Blondinbella.se Vis mer


Jeg blir så lei av å stadig anklages for å drive skjult markedsføring i bloggen. Jeg tror ikke jeg hadde blitt gransket på samme måte hvis jeg var gutt og blogget om biler, klokker og verktøy, selv om de produktene koster mye mer enn trøyer fra H&M og lipgloss for Make Up Store.

Hver eneste dag får vi bloggere gratisting på døra. I blant kommer det noe jeg liker og vil blogge om, og det er markedsføringsloven tvilsomme til om skal være ulovlig eller ikke. Det er fordi dere lesere ikke kan vite om jeg har fått den gratis uten å ha ønsket det, eller om jeg har kjøpt den selv.

Konsumentverket skal granske oss for å sjekke om vi har sponsede innlegg. Altså: Har jeg fått penger for å nevne et produkt i bloggen? Det har jeg aldri fått. Jeg tenker langsiktig med mine samarbeidspartnere, og lar dem heller annonsere, fordi det betaler bedre på lang sikt." Blondinbella

Les også: Taylor Momsen i snikreklame for Nike

Bryter hun loven?

Råd&Rön, Forbruker-rapportens svenske søstermagasin, mistenker at bloggen bryter den svenske markedsføringsloven. De skrev i fjor at Löwengrip har bekreftet i intervjuer at hun skriver om ting og klær mot honorar.

- Hvis man skriver om et produkt for betaling og reklamerer for produktet, så er det etter vår oppfatning markedsføring, sier Mattias Grundström, jurist i Konsumentverket til Råd&Rön.

- Ifølge markedsføringsloven skal man tydelig kunne identifisere hva som er markedsføring. Reklame skal enkelt identifiseres som reklame. Det har Marknadsdomstolen konstantert.

Les også: Tjen penger på Facebook

Konsumentverket innleder granskningen av Löwengrips blogg fordi den har mange besøkende. De peker også på at de besøkende tilhører en "utsatt gruppe", fordi de i hovedsak er tenåringer.

- Det kan selvfølgelig vise seg at det hele bygger på en misforståelse, men det vår jobb å undersøke saken, sier Grundström til Råd&Rön.