Blødning i siste del av svangerskapet må sjekkes

Blødning i siste del av svangerskapet skal alltid føre til nærmere undersøkelse på sykehus! Kvinner er så vant til å blø at noen ikke reagerer på det.

Den vanligste bakgrunnen for blødning i siste del av svangerskapet, er såkalt tegningsblødning. Det er et ganske normalt tegn på at fødselen nærmer seg. Årsaken er at livmorhalsen begynner å forandre seg litt, og små blodårer kan briste. Som regel dreier det seg om en beskjeden blødning, men den kan av og til bli kraftig.

Blødning i siste del av svangerskapet skal alltid føre til nærmere undersøkelse på sykehus! Kvinner er så vant til å blø at noen ikke reagerer på det. Kanskje tenker de på at de snart skal føde, med masse blod? Ofte er det ufarlige blødninger: Små blodkar kan briste når som helst i svangerskapet - akkurat som når man blør neseblod - og er antagelig en vanlig årsak til småblødninger vi ikke finner noen sikker grunn til. Av og til kan det blø fra åreknuter i underlivet, eller en polypp på livmorhalsen. Uansett, alt skal sjekkes. Det er fordi blødningene også kan komme fra morkaken og varsle fare både for mor og barn!

Årsaker til alvorlig blødning
Forliggende morkake og morkakeløsning kan være årsaker til blødningen. Dette er alvorlige tilstander.

Jeg nevner disse alvorlige morkakeproblemene, som er noe vanligere hos røykere, selv om det kan virke skremmende på deg som leser det. I blant opplever vi nemlig at kvinner ignorerer blødning sent i svangerskapet. De regner med at det er normalt å blø, de skal jo snart føde, og da skal det jo kommer masse blod. Men blødning i svangerskapet skal alltid sjekkes opp raskt! Som regel går det helt fint med disse morkakeblødningene bare man søker hjelp med en gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gro Nylander, mozon.no 29.05.2001.