Blir vi syke av sukker?

Vi nordmenn blir stadig tjukkere, og ernæring får skylden for mye av dette. Mange hevder sukkeret er den store stygge ulven – men er det sant?

Publisert
Sist oppdatert

Legemiddelselskapet AstraZenecas pressetjeneste har bedt professor Svein Olav Kolset ved Avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo, greie ut om sukker.

Blir vi syke av sukker?
- Sukker er ikke farlig i seg selv, men mengden kan være farlig. Anbefalt sukkerinntak er ti prosent av det totale kaloriinntaket, men enkelte ungdommer har et svært høyt inntak. Løselig sukker i mineralvann gir lav metthetsfølelse og legger seg på kaloriregnskapet. Sukkerholdig mineralvann er i det hele tatt en viktig bidragende faktor til fedme.

Er glykemisk indeks en døgnflue eller kan fokus på dette bidra til bedre ernæring i Norge?
- Glykemisk indeks er et arbeidsbegrep som ble innført i 1980-årene, og som er omdiskutert. Fagfolk kan eventuelt anvende det i veiledning av personer som har problemer med blodsukkeret, dvs. diabetikere. Dette er imidlertid ikke noe for vanlige mennesker.

Sett i et historisk perspektiv - har vi vært uvitende og blåøyde for lenge?
- Fokus har vært litt borte. Emnet har vært til stede hele tiden, men andre ting har til tider overskygget det, for eksempel problematikken om karies og fluor. Fokus har vært vekslende, men er nå kommert tilbake med søkelyset på fedme. Tiden er moden for å skrive mer om sukker nå.

Er aspartam og andre kunstige søtningsmidler appetittstimulerende?
- Det foreligger lite data til belysning av dette. Overvektige kan muligens ha nytte av light-produkter i slankesammenheng og for å regulere matinntak. Dette undersøkes nå blant annet i flere studier.

Vil alle nordmenn øke sin velværefaktor dersom man blir fedonister på heltid?
- Hvis siktemålet holdes på det å spise mer frukt og grønnsaker samt grovt brød, så er dette positivt. Men blir folk forvirret med hensyn til hva som er sunne karbohydrater og hva glykemisk indeks betyr i praksis, så er det negativt.

I lys av de siste to års innmarsj av lavglykemisk indeks - har du selv endret din oppfatning av hva som er riktig norsk ernæring?
- Overhodet ikke. Dette styrker råd vi allerede har fått gjennom studier av glykemisk indeks.

Hva bør norske allmennpraktikere vite, og hvilke råd bør man anvende overfor overvektige pasienter i dag?
- Man bør følge generelle råd, men kosthold og fysisk aktivitet må kombineres dersom personer skal klare å gå ned i vekt og holde vekten over tid.

Må man være professor for å hevde at løsningen er å trene mer og spise mindre?
- Nei, det er tilstrekkelig å bruke sunt folkevett.

Er ”fem om dagen” riktig, eller er dette et markedsstunt?
- Det er riktig veiledning og bør få gjennomslag i det norske skoleverket og hos ungdom generelt. ”Fem om dagen” kan dermed bli et viktig bidrag til folkehelsen.

Hva er ditt råd med hensyn til å ”begrense” inntak av sukker?
- Problemet er det høye mineralvannforbruket og høyt inntak av godteri. Begge må reduseres. Det er viktig å presisere at det som avhjelping ikke er farlig å bruke light-produkter.

Hva med sukker og høyt blodtrykk?
- Her foreligger det lite av studier. Nåværende fokus er på overvekt og type 2-diabetes.

Hvor søtt skal Norge være i et medisinsk perspektiv?
- Atskillig mindre søtt enn det er i dag.

 

Mozon.no, 10.09.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer