- Blir syke av rosiner

Barn under tre år bør begrense inntaket av rosiner. Muggsoppgifter kan gi nedsatt immunforsvar og kan i verste fall føre til kreft.

Dersom barna dine ikke har et stort inntak av rosiner ellers i løpet av året, så er det fritt fram i julen, ifølge Matportalen. Men i løpet av et helt år bør barn under tre år i gjennomsnitt ikke innta mer enn 50 gram rosiner i uken. Årsaken er muggsoppgiften okratoksin A (OTA).

- Barn under 3 år har et større totalt matinntak per kilo kroppsvekt enn voksne. De tar opp stoffer fra mat annerledes enn voksne, og de omdanner og skiller ut stoffene og deres omdanningsprodukter forskjellig fra voksne.

- De blir derfor i større grad utsatt for helseskadelige stoffer enn voksne, ved inntak av samme produkt, forklarer rådgiver Ellen Morrison i Mattilsynet.

Rosiner inneholder OTA, som forekommer naturlig i små mengder i mange vegetabilske matvarer, uten å ha noen helsemessig betydning. Ved høyt inntak derimot kan OTA virke nedsettende på immunforsvaret og kan være skadelig for nyrene. Ved ekstremt høyt inntak kan giften være kreftfremkallende.

Rosiner inneholder imidlertid et stoff som kan hindre hull i tennene.

2 gram per kilo
Dersom barna ikke spiser noen andre matvarer med muggstoffer, vil et barn på ti kilo komme opp i den daglige maksimalverden med bare 20 gram rosiner.

- 20 gram er ikke mye. Tenk deg laveste portotakst på et brev er for 20 gram og tilsvarer et ark i en konvolutt, sier Morrison.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da det er snakk om det totale inntaket over en lengre periode som bør begrenses, så gjør det ikke noe om et barn spiser mange rosiner en dag og ingen den neste dagen.

OTA finnes også i andre matvarer som korn, kaffebønner, kakao, vin, øl, druesaft og mange flere tørkede frukter, og er også skadelig for voksne.

Skadelig for voksen- OTA er helseskadelig også for voksne og er derfor regulert. Det er produsenten, eller den som tilbyr varen på markedet, sitt ansvar at produktet ikke er helseskadelig. Mattilsynet har offentlig kontroll, men vi tar ikke prøver av alt som er på markedet. Det er en rekke produkter som det finnes grenseverdi for i norske regelverk, sier Morrison.

Mattilsynet har i 2005 analysert muggsoppgiftene i OTA og aflatoksin i en rekke matvarer, der det blant annet ble tatt OTA-prøver av ris, mel, frokostblandinger, barnegrøt, kaffe, rosiner, krydder og kakaoprodukter. I 49 av 170 prover ble det påvist OTA. Antall funn over tillatt grenseverdi er imidlertid lav.

Morrison legger til at det er en personlig vurdering hvilke produkter man vil unngå, eller om man forsøker å ha en sunt og variert kosthold og en sunn livsstil.

- For mange produkters vedkommende er det en vurdering om de ernæringmessige fordelene oppveier risikoen for at disse produktene kunne inneholde mer av et stoff enn tillatt. Som sagt, det som finnes på markedet skal ikke være helseskadelig!

 

Mozon.no, 18.12.2006