Vet du hvor mye alkohol som egentlig er i glasset du drikker? Foto: colourbox.com
Vet du hvor mye alkohol som egentlig er i glasset du drikker? Foto: colourbox.comVis mer

Blir "lurt" av alkoholen

Vin og øl har blitt sterkere med årene. Du drikker mer enn du tror.

Vi drikker mer alkohol enn vi er klar over, fordi drinker er blitt sterkere, ifølge en ny analyse som har sett på alkoholkonsumet til britene.

Alkoholkonsumet til den enkelte har økt med ti prosent siden år 2000 – til tross for at alkoholsalget har holdt seg på et stabilt nivå, skriver BBC.

Drikker du for mye? Test her!

I analysen kommer det også fram at både vin og øl har fått høyere alkoholprosent, men at folk er uvitende om dette.

Les også: Ti myter om alkohol

Mer alkohol

Markedsanalyseselskapet Mintel, som står bak den nye analysen, har utført både undersøkelser på egen hånd, i tillegg til å bruke en rekke andre kilder, som NHS. De så også på salgstallene til butikker, barer og puber.

I tillegg til at alkoholsalget har vært på et stabilt nivå siden 2000, viser resultatene at alkoholkonsumet har økt med ti prosent. Tidligere drakk man i gjennomsnitt 8,4 liter alkohol i året, mens nå drikker man 9,2 liter i året.

Vet du dette om alkohol? Test her!

Årsaken er trolig at mye av det vi kjøper er blitt sterkere, og inneholder mer alkohol. Tidligere inneholdt en vinflaske omkring 11 prosent alkohol, mens i dag ligger alkoholprosenten vanligvis på rundt 13 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge undersøkelsen ser man dessuten at det er blitt mer populært å drikke sterkere øl.

- Trolig er folk flest ikke klar over alkoholprosenten, sier Jonny Forsyth, som er senioranalytiker i Mintel, og legger til at selv om man er opptatt av å bedre helsen til befolkningen, blant annet for å få ned alkoholkonsumet, drikker vi faktisk mer nå uten at vi er klar over det.

En av to vet ikke dette om alkohol

Mer med mindre alkohol

Ifølge BBC har staten forsøkt å oppfordre til økt bevissthet omkring alkoholinnhold, gjennom kampanjen: Know Your Limits.

I tillegg har produsentene blitt oppfordret til å merke varene sine bedre, og gi mer informasjon. Men likevel har ikke befolkingen tilstrekkelig informasjon til å kunne ta sunne valg når det gjelder alkoholkonsum, ifølge foreningen Alcohol Concern.

Ifølge dem finnes det sjelden informasjon om alkoholenheter på drinker og flasker, og enda sjeldnere er det informasjon om at det er fornuftig å begrense inntaket av alkohol.

Alcohol Concern etterlyser flere drinker på markedet som har lavere alkoholnivå. Det er fordi inntak av alkohol knyttes til mer enn 40 forskjellige sykdommer og tilstander. Produsenter er ansvarlig for å gi forbrukerne den informasjonen de trenger og et større utvalg av vin, øl og sider som de kan nyte uten at det vil gå utover helsen.

Her er de fetende drinkene

Ikke flatfylla sin skyld

Man skylder ofte på at ”flatfylla” er årsaken til det økende alkoholkonsumet i samfunnet, ifølge Mintel, men i analysene er det de som drikker alkohol hjemme som står for den største økningen.

Helgefylla lever

Ifølge Mintel er det blitt mindre sosialt akseptert å gå på ”flatfylla”. I år var det 22 prosent færre 18-24-åringer som var enige med uttalelsen ”poenget med å drikke er å bli full”, enn for fem år siden.

- Alkoholmengde er viktigst

I Storbritannia drikker en tredel av alle menn, og en av fem kvinner mer alkohol enn anbefalingene.

Ifølge det statlige helsevesenet i Storbritannia, NHS, bør kvinner drikke maks to til tre alkoholenheter per dag, mens menn bør drikke maks tre til fire alkoholenheter.