Blir lønnstapet større enn streikegevinsten?

Sjekk hvor lenge du kan streike før gevinsten har gått tapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svært mange statlig og kommunalt ansatte er tatt ut i streik, og får lønnstrekk fra sine arbeidsgivere så lenge streiken pågår.

Men hvor lenge kan man egentlig streike, før trekket i lønn blir større enn gevinsten av å streike?

Ikke lenge, viser DinSides streikekalkulator.

Lønnsomt i to dager

DinSide har tatt utgangspunkt i statens tilbud til sine ansatte, som ifølge BT utgjør en lønnsvekst på 3,96 prosent. Kravene fra fagforeningene skal være på mellom 4,15 og 4,25 prosent.

For en statlig ansatt som har 400.000 i årslønn og ønsker en lønnsøkning på 4,25 prosent, vil det kun lønne seg å streike i to dager, før man har tapt mer i lønn enn beløpet det streikes for.

Om kravene til staten innfris, er den totale gevinsten på 34.000 kroner ved en toårig tariffavtale. Det opprinnelige tilbudet fra staten gir 31.680 kroner mer i årslønn, altså bare 2.320 kroner mindre enn det fagforeningene ønsker.

Er man i streik, taper man 1.096 kroner i lønn per dag - og har altså tapt mer enn den mulige gevinsten etter bare to streikedager.

Du kan selv regne ut hvor lenge det lønner seg for deg å streike med vår streikekalkulator.

Streikekalkulatoren tar utgangspunkt i en tariffavtale på to år, og regner med 365 arbeidsdager per år. Regner man kun med faktiske arbeidsdager, blir det lønnsomt å streike i enda færre dager.

Får streikebidrag

Likevel er det ikke alle som vil tape på å streike videre. Enkelte fagforeninger betaler nemlig streikebidrag til sine medlemmer.

Dette gjelder blant annet fagforeningen Unio, som per i dag har over 16.000 medlemmer i streik. De har som prinsipp at medlemmer som tas ut i streik skal være tilnærmet økonomisk skadesløse.

– Alle som streiker får streikebidrag fra organisasjonen der de er medlem - og summen er tilnærmet lik det de ellers ville fått i lønn, sier Anne Karin Sæther i kommunikasjonsavdelingen til DinSide.

Streikebidraget er ifølge Unios nettsider skattefritt, og skal være en kompensasjon for bortfall av nettolønn.

Les også: Snart kommer feriepengene - sjekk hvor mye du får

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!