Blir lånet ditt dyrere?

Seks ganger det siste året, har Norges Bank hevet renten. Blir det syvende gang i dag?

Ja. Vi må sannsynligvis belage oss på en at renten heves for syvende gang på ett år i dag, onsdag 25. april.

Se hvor mye et eventuelt rentehopp kan ha å si for deg, allerede nå med
DinSides rente-endringskalkulator.

Ikke lett

- Vi forventer at renten settes opp med 0,25 prosentpoeng, men dette har ikke vært noen lett beslutning for oss, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i DnB NOR.

Hva taler for en renteøkning?

Renten sannsynligvis opp for syvende gang på ett år! Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


- Prisstigningen har økt, veksten i eurosonen har gått opp, inklusive renten i eurosonen. Dessuten er det tegn til at lønnsveksten blir høyere enn det Norges Bank har regnet med tidligere. Det går veldig bra for norsk økonomi, og det virker totalt sett logisk å dra opp rentebanen nå, sier Dørum.

Men dere er altså i tvil?

- Ja, og grunnen er at sentralbanken for kort tid siden skrev i Pengepolitisk rapport at renten skulle opp på to av tre møter. Og ikke i april, men i mai og juni. Men spørsmålet er altså om det har kommet ny informasjon som vil endre dette utsagnet, og derfor går det ikke an å være helt overbevist, avslutter sjeføkonomen.

Raskere enn ventet

Jullum i Fokus Bank holder også en knapp på et hopp på et kvart prosentpoeng.

- Vi tror Norges Bank øker renten med 0,25 prosentpoeng på morgendagens møte. Den viktigste grunnen er at utviklingen i økonomiske nøkkeltall både i Norge og globalt siden forrige rentemøte tilsier økende risiko for at inflasjonen tiltar raskere enn ventet, sier Jullum og legger til:

- På møtet i mars signaliserte Norges Bank renteøkninger på to av de tre møtene i april, mai og juni. Ved å øke rentene i morgen reduserer Norges Bank risikoen for å komme på etterskudd. Skulle nøkkeltallene fremover igjen peke nedover, har sentralbanken på den annen side muligheten til å hoppe over mai-møtet.

Regn ut

Setter Norges Bank opp renten i morgen, følger nok en rekke av de norske bankene for personkunder etter i løpet av de neste dagene.

Rentehevinger for eksisterende kunder gis alltid med minst seks ukers varsel - men dersom du ønsker å se hva et tilsvarende rentehopp vil ha å si for deg, allerede nå - kan du sjekke dette med DinSides rente-endringskalkulator.

Mer rente- og lånestoff: