<strong>LEI ELLER UFORSIKTIG?</strong> Ekstra mange melder sin iPhone skadet eller stjålet rund lanseringen av nye modeller, sier forsikringsselskaper. Foto: Cololurbox
LEI ELLER UFORSIKTIG? Ekstra mange melder sin iPhone skadet eller stjålet rund lanseringen av nye modeller, sier forsikringsselskaper. Foto: CololurboxVis mer

Blir iPhonen din stjålet nå?

Da kan det være forsikringsselskapet blir skeptiske.

Hver gang Apple lanserer en ny iPhone-modell øker kjøpelysten hos fanskaren. Prisen er imidlertid stiv, og mye tyder dessverre på at mange ser sitt snitt til å ta en spansk en:

I følge både norsk og dansk forsikringsbransje går nemlig antallet forsikringsmeldinger på tapte og skadede mobiler rett i været, hver gang det nærmer seg en Apple-lansering.

Og med lanseringen av iPhone 4s fredag 28. oktober, frykter de at dette skal skje nok en gang.

Hvilke skader får du dekket? iPhone-eiere bør vite dette

Tilbake til 2008

Det begynner nemlig å bli en historikk på dette. Den første iPhonen ble lansert i Norge i juli 2008. Denne måneden opplevde for eksempel Codan Forsikring en økning i antall anmeldte generelle mobilskader på 26 prosent sammenlignet med snittet tidligere i 2008.

Samme selskap kan vise en lignende statistikk da iPhone 4 ble lansert i august i 2010. Snittet i perioden januar til og med juli var på 1.673 anmeldte saker per måned, men så i august gjorde antall registrerte saker plutselig et hopp til 2.412.

– Vi ser en klar sammenheng mellom tallene for antall registrerte forsikringssaker og lanseringsdatoer for iPhone, sa Nils Kristian Brekke, leder for Utredning i Codan Forsikring i en pressemelding i vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er nytt: Apples iPhone 4s lansert

Nå er det imidlertid også tilfellet at mobilforsikringssaker generelt øker om sommeren, men de har ifølge selskapet økt mer enn vanlig rundt disse lanseringstidspunktene.

(Omkring 40 prosent av selskapets forsikrede telefoner var på det tidspunktet en iPhone.)

SMARTE GREP: Slik sikrer du mobilen mot tyveri

Ikke spesielt for Norge

Samme forsikringsselskap melder om tilsvarende tendens i det danske markedet. Det gjør også selskapet Topdanmark ifølge Berlingske, så dette er med andre ord ikke et særnorsk fenomen.

Susanne Møllegaard, skadesjef i selskapet, har ingen forklaring på stigningen, men uttaler til Berlingske at sammenhengen er "påfallende".

Les også: Stjålne mobiler lever videre - dette bør du være klar over.