Blir han mindre mann?

Testosteronnivåene hos menn er i fritt fall, ifølge amerikanske forskere. Men årsakene er uklare.

En ny amerikansk studie viser at det har vært et vesentlig fall i mannens testosteronnivå siden 1980-tallet, men forskerne kan ikke gi en klar forklaring på hvorfor, skriver Reuters Health. Trenden ser imidlertid ikke ut til å ha noen sammenheng med mannens alder.

Mangler du testosteron? Sjekk symptomene her:

Ifølge Thomas Travison ved New England Research Institutes i Massachusetts, USA, har det mannlige kjønnshormonet en nedgang på omkring én prosent i året.

Det betyr at en mann på 65 år i 2002 hadde 15 prosent lavere testosteronnivåer enn en 65-åring i 1987. Dermed hadde flere menn testosteronnivåer under normalt nivå i 2002, sammenliknet med 1987.

- Og vi ser en nedgang i hele befolkningen, tror vi, men vi er avhengig av flere studier for å bekrefte dette, sier Travison.

Følgene trenger imidlertid ikke å være så enorme, ifølge norske eksperter.

 

- Konsekvensene trenger ikke være så store. Den viktigste effekten av testosteron i voksen alder er at hormonet er naturens eget afrodisiakum, et elskovsfremmende middel. Reisningsevnen er ikke avhengig av testosteron, men lysten går ned når testosteronet gjør det, forklarer lege og sexolog Esben Esther Pirelli Benestad.

Overvekt og røykevaner
De amerikanske forskerne studerte 1 700 aldrende menn i Boston-området i USA. Data ble samlet inn på tre forskjellige tidspunkter; 1987-1989, 1995-1997 og 2002-2004.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er kjent at mannens testosteronnivå faller med økende alder, men forskerne observerte en raskere reduksjon enn forventet.

Årsakene er uklare, men forskerne har hypoteser om at det kan ha med overvekt å gjøre, i tillegg til at færre røyker nå enn før. Testosteronnivået er ofte lavere hos overvektige personer, mens røyking øker nivået av kjønnshormonet. Men forskerne legger til at disse faktorene utgjorde bare en liten del av den totale forskjellen de observerte.

En annen årsak kan trolig dreie seg om miljømessige faktorer, men dette er noe forskerne foreløpig bare gjetter.

- Jeg tror at årsaken er veldig kompleks og at det er flere årsaker, og ikke bare én, sier Travison.

Han får støtte fra Pirelli Benestad.

- Vi mennesker er komplekse systemer av systemer som samspiller, og som i tillegg er i samspill med en rekke andre systemer som også samspiller. Eller sagt på den annen måte: Dette er komplekst, og det er svært usannsynlig at en kan finne én enkelt årsak til et slikt fenomen, sier han.

Forskere tror at menn som er storforbrukere av mobilen sin kan få dårligere sæd.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Les også: Hvordan er egentlig mannen?

 

Mozon.no, 02.11.2006