Blir flybillettene dyrere når du sjekker priser flere ganger?

Dinside har satt myten om oppjustering av flypriser, på prøve.

<b>DYRERE?</b> Vi har mange ganger spurt oss selv om prisene på billettene går opp fordi flyselskapene kjenner oss igjen når vi søker flere ganger. Vår undersøkelse tilsier at dette ikke er tilfelle. Foto: ILLUSTRASJON
DYRERE? Vi har mange ganger spurt oss selv om prisene på billettene går opp fordi flyselskapene kjenner oss igjen når vi søker flere ganger. Vår undersøkelse tilsier at dette ikke er tilfelle. Foto: ILLUSTRASJONVis mer

Er det en myte, eller skrur reise- og flyselskapene opp prisene hvis du søker etter billetter hos dem flere dager på rad, fordi de kjenner deg igjen?

Dette har Dinside forsøkt å finne ut av for deg. Resultatet ble ikke helt som forventet.

Les også hvor vi fant de billigste flyprisene

Prissjekk fem dager på rad

PRISØKNING? Stiger prisene når du søker etter flyreiser flere ganger? Det har vi prøvd å finne ut av. Foto: NTB SCANPIX
PRISØKNING? Stiger prisene når du søker etter flyreiser flere ganger? Det har vi prøvd å finne ut av. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


To Dinside-journalister har sjekket priser til de samme fem destinasjonene hver, den ene hos tre flyselskaper og den andre på tre reisesøkemotorer, for å sjekke ut nettopp denne hypotesen:

Stiger flyprisene på den samme reisen når de kjenner deg igjen, fordi du søker på de samme reisemålene flere ganger?

Hver person har holdt seg til én og samme PC og nettleser ved hvert søk, som er gjort hver dag fra mandag til fredag. Vi har fulgt prisen på flybilletten som var billigst på mandag, for å se om denne blir skrudd opp de påfølgende dagene.

Til slutt, på fredag, har en tredje person, fra sin PC, søkt på samtlige flybilletter for å se om prisene slår ut annerledes for han, enn for de som har søkt på disse reisene hele uken.

Forskjellene var minimale. Og det er ingenting i vår test som tilsier at prisene blir skrudd opp basert på gjenkjenning av den som søker på flypriser.

Billigere i 40 prosent av tilfellene


Dinside har tidligere vist hvordan nettbutikken Lensway justerte på prisene avhengig av dine tidligere prissøk, etter alt å dømme ved hjelp av informasjonskapsler, såkalte cookies.

Men når vi nå har søkt på priser på flybilletter, ser vi ingenting som tyder på dette i resultatene.
I 12 av 30 tilfeller, som tilsvarer 40 prosent, blir flybillettene billigere på fredag, sammenliknet med mandag, for de to som har søkt på identiske reiser hele uka.

Altså økte prisene på billettene i 18 tilfeller. Men dette virker ikke som en systematisk priseendring.

Norwegian eller SAS? Sjekk hvem som var billigst da vi sammenliknet de to flyselskapene sist

Like dyrt for sistemann

Også personen som kun har søkt på flypriser på fredag, får nemlig like priser som de to andre, på hele 23 av 30 flybilletter.

Kun i to tilfeller får denne personen tilbud om billigere billetter, enn de som har søkt hver dag. Samtidig får han tilbud om et dyrere alternativ i fire tilfeller.

Etter alt å dømme er det altså ikke systematiske prisendringer basert på gjenkjennelse, men antakelig kampanjer og andre faktorer som påvirker prisene.