Blir flådd levende

Nordmenn mesker seg i kreditt - og med effektive renter på nesten 60 prosent, er det nesten som å bli flådd levende. Med vår kredittkjøpskalkulator kan du imidlertid sørge for å ha litt bedre kontroll på hva det koster deg å låne penger.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ifølge Aftenposten hadde ti av Norges største kredittselskaper tilsammen lånt ut 23 milliarder kroner ved utgangen av 2004. Til sammenlikning var utlånet "bare" 17 milliarder kroner ved utgangen av 2001.

57 prosent i rente

Med andre ord: Folk låner med armer og ben, og advarslene er mange. For å låne penger, enten i form av forbrukslån i bank, gjennom kredittselskap eller kredittkortforetak, koster flesk.

Blir flådd levende


Ifølge Aftenposten tar enkelte av kredittselskapene helt opp mot 57 prosent i effektiv rente for et lån på 10.000 kroner. I bankene ligger verstingene godt over 30-tallet.

Hvis du må

Men må du, så må du. Likevel kan det være utrolig lønnsomt å sjekke tilbudene til konkurrentene godt og grundig, før du velger selskap.

Generelt er det kredittselskapene som har de høyeste prisene, bankene de nesthøyeste og kredittkortselskapene de billigste prisene - når man altså ser på de usikrede lånene.

Ved hjelp av vår kredittkjøpskalkulator kan du beregne både månedsbeløp og effektiv rente. Det er nemlig den effektive renten som gir deg det endelige svaret på hvor lønnsomt - eller ulønnsomt - et lånetilbud er.

Klikk her for å prøve kredittkjøpskalkulatoren

Slik bruker du den

Først må du krysse av for om du kjenner den nominelle renten, eller månedsbeløpet.

Deretter må du taste inn kjøpesum, eventuelt utsettelsesgebyr, eventuell betalingsfri periode (velg "0" hvis dette er uaktuelt), eventuelt engangsavdrag, nominell rente, eventuelt termingebyr, månedsbeløp etterpå og betalingsperiodens lengde.

Kjenner du månedsbeløpet, vil kalkulatoren fortelle deg hvor høy den effektive renten er. Og kjenner du den nominelle renten, vil du få vite terminbeløpet, og størrelsen på den effektive renten.

Les også:

Gebyrfrie Visakort: De ubevisste tar regningen
Smålånfella