Blir du sittende i saksa?

At det er forbudt å forfalske pengesedler, er ingen overraskelse. At straffene er strenge, faller i samme kategori. Men hva skjer dersom du selv blir lurt - og bruker falske sedler uten å vite om det?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I følge straffeloven er strafferammen for pengeforfalskning minimum 3 års fengsel.

Men for de aller fleste av oss er ikke dette særlig relevant. Det største problemet vi kan komme i, er hvis vi selv får utlevert forfalskede penger, og så prøver å betale med dem.

Hva skjer hvis du da blir stoppet?

Når du selv vet at pengene er falske

- Var du i god tro da du fikk kloa i pengene, men siden har oppdaget at de var falske og prøver å betale med dem, risikerer du en straff på inntil seks måneders fengsel, sier advokatfullmektig Jeanette Fjeldheim ved advokatfirmaet Saeme.

- Men hvis du selv ikke har forstått at pengene er falske, blir spørsmålet om du var i god eller ond tro. Da blir det i så fall opp til politiet å bevise at du faktisk skjønte at sedlene var falske. Selv tror jeg at det skal mye til før du risikerer straff her, med mindre pengene så ut som rene monopolpenger, avslutter Fjeldheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer