DISSE PLAKATENE LIKER VI: Men trenger du det egentlig? Det er det store spørsmålet... Foto: DinSide
DISSE PLAKATENE LIKER VI: Men trenger du det egentlig? Det er det store spørsmålet... Foto: DinSideVis mer

Blir du lurt i år igjen?

Nei, du tjener ikke penger på salget.

Er du blant dem som lar deg lure av lokketilbudene? Det er nemlig fort gjort å gå i salgsfella.

Juletilbudene har alt begynt å komme i butikkene, og etter januar tar det som vanlig helt av igjen.

– Når det reklameres med at varene i hele butikken er nedsatt med 40 til 70 prosent, så er det som å holde en rød klut foran oksen. Dette trikset fungerer alltid, ellers hadde ikke butikken gjort det, sier Håvard Hansen, førsteamanuensis i markedsføring ved Universitetet i Stavanger, til DinSide..

Slik blir du lurt uten å vite det: Se dagligvarebransjens triks

Slik reagerer hjernen på salg

Men selv om det er salg, er det ikke gitt at folk biter på.

– For mange er det ingenting spesielt med 20 eller 25 prosent. Det er ikke et voldsomt avslag. Men når du ser et skilt med 50 prosent avslag ligger det over det vi kaller differensieringsterskelen, og oppleves gjerne som et kupp. Halv pris oppleves unektelig som et godt kjøp, forteller Hansen.

Du trenger ikke å kjøpe alt bare fordi det er på salg, mener Håvard Hansen, førsteamanuensis i markedsføring ved Universitetet i Stavanger. Foto: UiS
Du trenger ikke å kjøpe alt bare fordi det er på salg, mener Håvard Hansen, førsteamanuensis i markedsføring ved Universitetet i Stavanger. Foto: UiS Vis mer


Så hva skjer egentlig i hodet vårt når vi ser salgsplakater?

– Folk liker tanken på å gjøre et godt kjøp. Når noe er nedsatt i forretninger, tenker folk gjerne "hvis jeg slår til nå...", i stedet for å spørre seg selv "trenger jeg egentlig dette?" Handelsstanden vet godt at folk kjøper mer enn hva de har behov for, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du er ikke så unik som du tror: Dette bør du legge merke til

Ikke gå i salgsfella

– Men når bør vi innse at det tilbudet som vi har foran oss ikke er en bra deal?

– Det kommer an på hva slags type salg det er. Det er ikke nødvendigvis noen god deal å kjøpe noe kun fordi det er billig. Men dersom det er noe du ville ha kjøpt uansett om det var salg eller ikke, da er det selvsagt lurt å kjøpe det til nedsatt pris, påpeker Hansen.

«Ingen kan kjøpe seg rik. Du sparer ikke penger så lenge det går penger ut på ting du ellers ikke ville kjøpt.»

Han råder folk til å ta en sjekk i klesskapet sitt før de går på januarsalget. Se etter det du kjøpte på januarsalget i fjor og spør deg selv "når brukte jeg dette sist?" Kanskje har prisen du betalte blitt høyere enn du trodde, om den ses i forhold til bruksomfanget på produktet?

– Den beste måten å komme ut av januarsalget er å vite på forhånd hva du skal ha, kjøpe det på salg, og ikke kjøpe noe ut over det. Uansett hvor billig det er. Ingen kan kjøpe seg rik. Du sparer ikke penger så lenge det går penger ut på ting du ellers ikke ville kjøpt, understreker han.

Her blir du lurt: Se de verste forbrukerfellene