Blir du dumpet i påsken?

Henger parforholdet ditt i en tynn tråd? Ta testen, og finn ut.

Høytider og helligdager er for noen også tiden for kriser og samlivsbrudd.

Ferieforventninger

- Erfaringer viser at ferien er en god indikator på hvordan man har det i ekteskapet. Undersøkelser viser at pågangen til Familievernkontoret topper seg i august/september og januar/februar. Det kan ha sammenheng med forventinger som ikke ble oppfylt i ferier, sier lederen for Familievernkontoret i Ålesund, Bjørn-Aage Skingen, til Sunnmørsposten.

Daglig leder og psykolog Torgrim Hansen på Aker Familiekontor, er delvis enig.

- Vi ser ikke spesielt tydelige tegn på det her på vårt kontor, men jeg har hørt andre familiekontorer rapportere om fenomenet, sier han.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.

Det er også en realitet at det skjer flere samlivsbrudd i ulike perioder i et ekteskap. Det kan du lese mer om i artikkelen om syvårskrisen.Barn en belastning

- Hva som karakteriserer et godt og dårlig forhold, er vanskelig å svare på. Det er for eksempel helt klart at vold er negativt for et forhold. Men det er jo et ytterpunkt, sier Torgrim Hansen.

- Men det er positivt for de som kan greie å beholde forelskelsen og spenningen i forholdet. Det er viktig å bevare det som engang brakte en sammen, sier han.

Hansen trekker frem barn som noe som kan endre balansen i et parforhold.

- Det å få et barn kan være en belastning for et parforhold. For eksempel vil en mann ofte tre litt i bakgrunnen i forhold til barnet. Barnet kan på en måte bli en rival til faren. Det kan være vanskelig for noen å akseptere, sier Hansen.

Han fremhever at menn som er veldig deltakende når det kommer et barn, har gode sjanser for å bevare et positivt forhold til sin partner.

- Fleksibilitet og generøsitet generelt kan også være en god ting i et forhold, mener psykologen.

Forebyggende medisin

Har du noen råd for hvordan man kan forebygge en påskekrangel?

- Jeg vil si at det er viktig at en ikke tvinger seg til å bli med på noe man ikke har lyst til. Alle trenger jo ikke å dra på hytta selv om noen ønsker det. Det er lov å splitte seg opp, sier Hansen.