Blir du aldri fornøyd?

Blir du ikke fornøyd uansett hva du gjør? Da bør du være på vakt. Misnøyen kan gjøre deg syk.

Mange blir misfornøyde uansett hvor bra de gjør det. Selv om de får ros for arbeidet sitt, foreldrerollen, maten de lager eller lignende, vil de alltid tenke ta de kunne gjort det bedre. Kjenner du deg igjen? I så fall kan du bli syk.

Psykiske lidelser
Problemet med misfornøyde mennesker har blitt så stort at forskere har begynt å undersøke hvorfor det er slik. Hvordan er misnøyen og hvorfor er noen mindre fornøyde enn andre? Forskerne har hvert fall ett svar klart: hvis du aldri blir fornøyd, risikerer du å bli alvorlig syk.

Stress og uro gis skylden for at man utvikler ulike sykdommer. Og dersom du aldri blir fornøyd, blir du heller ikke kvitt stresset. Det kan skade helsen din. Psykiske lidelser som sosial angst, dårlige forhold og depresjon rammer oftere misfornøyde folk enn fornøyde. Også utbrenthet og motivasjonstap forbindes med prestasjonsangst og høye krav til seg selv.

Er du en perfeksjonist?
Det finnes flere tegn på at du er for perfeksjonistisk, og Fredrik Saboochi gir Aftonbladet noen av dem. Se om du er enig i noe av dette:

  • Jeg har høye krav til meg selv.
  • Jeg tenker ofte på hva jeg kan gjøre bedre.
  • Jeg har problemer med å fokusere på det som er bra.
  • Jeg er bekymret for at jeg ikke gjør det bra nok.
  • Jeg legger stor vekt på småfeil.
Kjente du deg igjen i dette? Saboochi gir følgende råd for å bli mer fornøyd:

- Når man har gjort noe, kan man etterpå gjøre et bevisst forsøk på å fokusere på det som gikk bra og forsøke å se sine sterke sider, sier han til Aftonbladet.

En tidligere studie har også vist at perfeksjonister kanskje gjør det bra på jobben, men har massive problemer i kjærlighetsforhold.

Mozon.no, 29.06.2005