Funnene vekker bekymring hos forskerne, blant annet fordi hodepinetabletter er mer skadelig enn mange tror.
Funnene vekker bekymring hos forskerne, blant annet fordi hodepinetabletter er mer skadelig enn mange tror.Vis mer

Blir det mye pilleknask?

Medisinforbruket ditt grunnlegges i tenårene. Uvanene følger deg hele livet.

Husker du livet som tenåring? Du våknet dagen derpå og hodet dunket, eller du kom hjem fra en 8-timer lang eksamen og det verket i alle ledd. Hadde du da for vane å ty til hodepinetabletter eller andre smertestillende?

Da er sjansen stor for at du har et visst forbruk i voksen alder også, skrive danske Videnskab.

- Sannsynligheten for at man tar medisin mot hodepine som voksen øker markant hvis man gjorde det samme som ung. Vi ser også at noen tar piller selv om de ikke har hodepine, forteller professor Ebba Holme Hansen ved Københavns Universitet.

Hun legger til at det ser ut som bruken av smertestillende medikamenter er en atferd som blir grunnlagt i tenårene. På samme måte som tobakksbruk og alkoholforbruk hos voksne kan ha en sammenheng med forbruket i yngre aldre. Man ser også samme mønster innen ernæring og fysisk aktivitet.

Røykere trenger mer medisin
1,3 millioner bruker disse – disse medikamentene bruker vi mest
Nettmedisin er risikosport

Forbruket avtar hos 50-åringer

Forskerne kom fram til resultatene sine ved å spørre 614 dansker om deres forhold til hodepine, og om deres bruk av smertestillende medisin, som henholdsvis 15-, 19- og 27-åringer. Dette er første gang en studie har fulgt medisinbruken til individer over så lang tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatene viser at sannsynligheten for å ta piller som 27-åring er markant større blant dem som tok piller som 15- og 19-åringer. Og det kan virke som at forbruket bare øker, inntil 50-års alderen, når forbruket avtar.

Funnene vekker bekymring hos forskerne, blant annet fordi hodepinetabletter er mer skadelig enn mange tror.

Spiser minst en pille om dagen

Lever, mage og tarm

- Det er selvfølgelig ikke sånn at man aldri skal ta en pille, men det er såpass risikofylt å ta hodepinemedisiner, at man bør begrense forbruket til så lite som mulig. Vi vet at det kan gi leverskader, samt skade mage og tarm. Samtidig er det en risiko der for å ta overdose – noen har for eksempel prøvd å begå selvmord med stoffet paracetamol, sier Holme Hansen.

Mange dør av medisiner

Hennes inntrykk er at mange tror medisin er ufarlig, fordi det er lett å få tak i, men slik er det altså ikke, bemerker hun.

Studien viser at kvinner har et langt høyere forbruk av smertestillende medisiner enn menn.

Usikker på årsaken

Hver tredje jente på 15 år hadde tatt en hodepinetablett i løpet av de siste 14 dagene før de besvarte et spørsmålsskjema som var en del av studien. Det samme gjaldt for hver andre jente blant 19-åringene. Til sammenlikning hadde hver femte gutt på 15 og 19 år tatt en hodepinetablett de siste 14 dagene.

Forskerne er usikre på hva som skjer i tenårene som skaper dette grunnlaget, og som får jenter til å bruke mer smertestillende, men de tror en del av forklaringen ligger i vennekretsen.

Gravide bør unngå lykkepiller

Som pommes frites vs gulrøtter

- Fra 11-års alderen lærer man mange vaner av vennene sine, og i andre undersøkelser kan man se at medisinbruken avhenger av hvem man omgås med. Medisinforbruket blir en slags norm, på samme måte som å spise pommes frites eller gulrøtter – hvis jeg skal sette det litt på spissen, sier Holme Hansen, og legger til at forbruket ligger høyest hos dem som har en lav sosial rangering.

En annen forklaring kan være at jenter oftere går til legen, og da er sjansen større for å få forskrevet eller anbefalt medisin. Men dette kan ikke fastlås med sikkerhet, presiserer Holme Hansen, som ønsker at flere studier blir utført.

Ifølge professoren stemmer studieresultatene godt overens med tidligere studier, som viser at voksne kvinner bruker dobbelt så mye medisin i forhold til menn, ved behandling og forebyggelse av psykiske lidelser.

I Norge har salget av legemidler som Ibux og Paracet nådd nye høyder. Første halvår i fjor kjøpte nordmenn smertestillende medisiner for godt over 205 millioner kroner. Det tilsvarer nesten 30 millioner døgndoser, skriver Dagsavisen.

De nye funnene er publisert i tidsskriftet Pharmacoepidemiology and Drug Safety

Knasker du?

Tar du mye smertestillende medisiner? (Avsluttet)
Jeg tar det en gang i blant - når jeg virkelig må!(64%) 806
Nei, fysj! Dette holder jeg meg langt unna. Jeg tåler da litt hodepine.(19%) 246
Ja, jeg bruker nok litt i det drøyeste laget.(17%) 211
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.