Er samboeren din deprimert? Det kan hjelpe at du tar oppvasken, og støvsuger litt oftere. Foto: colourbox.com
Er samboeren din deprimert? Det kan hjelpe at du tar oppvasken, og støvsuger litt oftere. Foto: colourbox.com Vis mer

Blir deprimerte av husarbeid

Kvinner vantrives i hjemmet.

Ifølge en ny doktoravhandling blir kvinner lettere deprimerte, dess mer husarbeid som faller på dem. Det skriver svenske Dagens Nyheter.

- Jeg ble litt overrasket over de tydelige forskjellene i trivselen blant menn og kvinner, men også at en så stor del av vantrivselen skyldes at kvinner gjør mer husarbeid enn menn, sier sosiolog Katarina Boye til avisen.

Les også: Syk av kjæresten

Huarbeid

Bør menn og kvinner dele likt på husarbeidet? (Avsluttet)
Ja(67%) 1328
Nei (29%) 576
Vet ikke (4%) 70
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Gjennom sin avhandling ved Stockholms Universitet har hun analysert statistikken av svenske levekårsundersøkelser over fire år, som inkluderer om lag 5.000 personer per år. Der fant hun at 40 prosent av ulikhetene i trivselen er knyttet til skjevfordeling av husarbeidet.

Forvandlet av permisjonen

Kvinner gjør i snitt tre ganger så mye husarbeid som menn, og enda større blir skjevfordelingen når både kvinnen og mannen er yrkesaktive på full tid. I slike tilfeller gjør kvinnen fire ganger så mye arbeid i hjemmet som mannen.

Er pappa en rotekopp hjemme? Her kan du delta i vår store farsdagskonkurranse!

Boye tror politiske tiltak som tilrettelegger for at mannen kan ta ut pappapermisjon kan bidra til å jevne ut forskjellene. I løpet av permisjonen vil mannen nemlig ta over mer av arbeidet i hjemmet, og ifølge Boye gjennomgår menn som har vært i pappapermisjon mer enn en måned rene forvandlingen:

- De fortsetter med å ta en større del av husarbeidet selv etter at de har begynt å jobbe igjen, sier hun.

Les mer: Slik krangler du smart