TENK DEG UNG: Menn som tenkte seg tilbake i tid så betydelig yngre ut enn jevnaldrende menn som ikke gjorde det, viser Harvard-studie. Foto: Bildemontasje: Colourbox
TENK DEG UNG: Menn som tenkte seg tilbake i tid så betydelig yngre ut enn jevnaldrende menn som ikke gjorde det, viser Harvard-studie. Foto: Bildemontasje: ColourboxVis mer

Bli yngre med tankekraft

Du kan faktisk tenke deg yngre.

Tenk deg at du skrur klokka tilbake 20 år. Det er 1989. Madonna og The Bangles topper hitlistene, håret er stort, klærne likeså - og internett, nettbank og Facebook er bare en fjern drøm.

Men først og fremst er du 20 år yngre.

Kan det å forestille seg at du er ung igjen gi deg bedre helse?

Ja, faktisk. Det viser i alle fall en studie utført av Harvard-psykolog Ellen Langer for et par år siden, skriver magasinet Newsweek.

Les også: Slike personer lever lengst

Tilbake til fortida

Eksperimentet ble utført på en gruppe eldre menn i et isolert, gammelt hotell i New England. Alle visuelle tegn tydet på at deltakerne nå befant seg 20 år tilbake i tid.

Mennene, som var mellom 70 og 80 år, ble bedt om å ikke mimre om gamle dager, men å oppføre seg som om de hadde reist tilbake til fortida.

Forskerne ønsket å se om det å få mennene til å tenke seg yngre kunne føre til fysiske endringer – som bedre helse og form.

Les også: Eldre hjerner er best

Oppsiktsvekkende resultater

Funnene var oppsiktsvekkende. Etter bare én uke var mennene i eksperimentgruppa mykere i leddene, mer fingernemme og mindre plaget av gikt i hendene enn kontrollgruppa (en gruppe jevnaldrende menn som ikke tenkte seg tilbake i tid).

Deres mentale evner hadde også merkbart bedre, i tillegg til gange og holdning.

Les også: Dette gjør hjernen skarpere

Utenforstående personer som ble vist bilder av deltakerne syntes mennene i eksperimentgruppa var betydelig yngre enn de i kontrollgruppa.

Kle deg til bedre helse

Langer og hennes kolleger har utført lignende forsøk i mange år og mener at de samlede resultatene er overbevisende.

En av hennes tidligere studier fant for eksempel at mennesker som brukte uniform på jobben hadde mye mindre fravær som følge av sykdom eller skader enn folk som brukte vanlige klær.

Andelen legebesøk, sykehusinnleggelser og kroniske lidelser var også lavere – selv når deltakerne hadde samme sosioøkonomiske status.

Langer tror dette er fordi personer som bruker uniform ikke stadig blir minnet på hvor gamle de er av klærne de bruker. Folk flest ønsker jo å kle seg «passende for alderen».

Les også: Er livet over etter 25?

Negativ kultur gjør deg eldre

Langer påpeker at hun ikke ønsker at alle skal begynne å bære uniform, men mener studien viser at vi daglig er omringet av diskret signaler som sier at vi er i ferd med å forfalle. Ved å akseptere disse signalene kan vi gå glipp av muligheten til en sunn og frisk framtid.

Langers teori, som hun gjør rede for i boka «Counterclockwise», er at vi alle er ofre for våre egne stereotyper om aldring og helse. Uten å tenke over det aksepterer vi den negative kulturen rundt alderdom, noe som former både kropp, atferd og hvordan vi oppfatter oss selv.

Hun oppfordrer alle til å riste seg løs fra disse negative klisjeene og åpne sinnet for et mer produktivt liv – selv i høy alder.

Les også: Slik holder du deg evig ung