Bli varm uten å bli blakk

Høyt forbruk og enda høyere elavgift gjør at strømmen kan bli svært dyr til vinteren. Kanskje kan det være penger å spare på å bruke andre alternativer?

Det er ingen hemmelighet at svært mye av pengene du tjener går til å gi deg et tak over hodet, litt varme og strøm. Ifølge Statistisk sentralbyrå går faktisk så mye som 20 prosent av alle pengene du betaler til renteutgifter, strøm og oppvarming. Hvis du ikke ønsker å bruke mer av lønna di på boutgifter i disse tider med månedlige renteøkninger, bør du kanskje vurdere mulighetene til å spare noen kroner på strømmen.

Billigst

Sentralvarmeanlegg. Vis mer

Det som peker seg ut som det rimeligste alternativet er fjernvarme. Dette er energikilder som bruker vannbåren varme, på samme måten som et tradisjonelt sentralvarmeanlegg, men oppvarmingen foregår utenfor husets fire vegger. Dette er foreløpig kun alternativer i de største byene, og i de store tettstedene. Men er oppslutningen god nok, vil trolig tilbudene bli større og enda bedre.

Mange muligheter

Det finnes en lang rekke alternativer til elektrisk oppvarming når du vil holde deg varm på kalde vinterdager. Hvilke varmekilder som er de billigste er svært sesongmessig betont. Årstid, nedbørsmengde, temperatur, kraftproduksjon, oljepris, offentlige avgifter er bare noen av de variablene som spiller inn. Samtidig er mulighetene også avhengig av hvor du bosetter deg.

Billig

Det som har blitt svært populært i nye boliger er vannpumper. Faktisk installeres slike i 25 prosent av alle nye eneboliger. Har kombineres varmeopptak fra omgivelsene med elektrisk energi, noe som gir deg 3 ganger så mye energi i form av varme, enn den bruker som strøm.

Dette kalles energifleksibilitet. Du kombinerer flere energikilder, slik at du står friere til å kunne velge det som er rimeligst akkurat der og da. En annet mye brukt fleksiløsning er kombinasjonen mellom olje og elektrisitet. Dette betyr at en installerer en elektrisk kjele i tillegg til oljekjelen i sitt sentralvarmeanlegg. På denne måten kan du nyte godt av billig strøm om sommeren, og heller fyre med olje hvis strømprisene skulle være høyere enn oljeprisene på vinteren.

Reduser temperaturen

Du kan spare mye på å ha riktig temperatur i rommet. Hva som er riktig temperatur er svært individuelt. Eldre fryser gjerne lettere enn unge, og har du små barn bør gulvvarmen være jevn og god.

ENØK guiden anbefaler følgende innetemeraturer:

Oppholdsrom 20-22 C
Kjøkken 20 C
Gang/Entre 18 C
Soverom 15 C
Bad 22-24 C

Hvis du liker å ha det godt og varmt, bør du sørge for å redusere varmen om natten, og heller skru på varmen igjen om morgenen. På denne måten vil du kunne krympe utgiftene dine til oppvarmingen, en utgift som i snitt står for 80 prosent av strømutgiftene dine.

-Ta kontakt med ditt lokale ENØK senter, og de vil gi deg gode råd og veiledning i valg av energikilder, forteller Per Daniel Pedersen i NVE. På denne måten vil du få en eksperthjelp i praktiske spørsmål om valg av sentralvarmeanlegg, gulvløsninger eller radiatorer, aktører på markedet og andre tips og vink.

-Strømprisene
-DinSides strømkalkulator

Andre aktuelle artikeler fra DinSide:
-Lønner ENØK seg?
-Strømprisene stiger
-Spar penger på spotstrøm
-Pengene strømmer til statskassa