Bli slank med kanel

En tredjedels teskje kanel daglig kan gjøre det lettere for overvektige å gå ned i vekt.

Kanel har mange gode egenskaper. Krydderet har både en antibiotisk effekt og er fullt av antioksodanter. Flere studier i den senere tid bekrefter dessuten at kanel gjør insulinet i kroppen mer effektivt. Det viste blant annet en større studie utført av pakistanske og amerikanske forskere mot slutten av 2003.

Dette er godt nytt for type 2-diabetikere. Men det er også godt nytt for mange overvektige.

- Svært mange overvektige lider av insulinresitens. Det vil si at de går med et konstant forhøyet nivå av insulin i blodet, fordi cellene ikke reagerer på insulin som de skal. Insulin er kroppens viktigste fettlagringshormon, og insulinresistens medfører ofte overvekt, sier urtemedisiner og lege Bernt Rognlien.

Han understreker at det ikke bare er å spise kanel og tro at man blir tynn:

- Både mosjon og et sunt og riktig kosthold er viktige faktorer for at man skal gå ned i vekt. Men hvis de forutsetningene er til stede, og man lider av insulinresistens, har vi grunn til å tro at kanel kan være med og bidra til en vektreduksjon, sier Rognlien.

Og det er ikke så mye som skal til. Ett til et og et halvt gram daglig, det vil si en tredjedels teskje, er passe.

Bruk kanel i maten
I Norge bruker vi kanel først og fremst på risgrøt og i søte kaker. Får du i deg kanel på den måten, går nok vinniga opp i spinninga. Men kanel er faktisk veldig godt også i mat. I Midtøsten og middelhavsland er det for eksempel vanlig å bruke kanel i middagsmaten.

Gresk moussaka er et eksempel på en rett som ofte krydres med kanel. Kanel er også nydelig i retter med kylling og i tomatretter, og på poteter i ovnen.

Hver dag
For at kanel skal ha den gunstige effekten på insulinnivået, må du innta det daglig. Av og til er ikke nok. Og selv om kanel smaker deilig, kan du selvfølgelig bli lei av å spise det hver dag. Derfor anbefales det at du tar kanelkapsler de dagene du ikke får i deg kanel gjennom kosten. Kanelkapsler selges i helsekostforretninger.

Øvrige kilder: Forskning.no og doktor Fedon Lindberg

Mozon.no, 22.02.2005