Bli rik på feriepengene

Følg DinSides oppskrift og bli rikere, friskere og lykkeligere.

Det er fort gjort å føle seg veldig rik i juni. Da kommer feriepengene i stedet for vanlig lønn. I tillegg får mange igjen penger på skatten. I fjor var det over 2,2 millioner nordmenn som fikk penger igjen. I snitt fikk hver av dem tilbake 7.600 kroner.

Oversikt: Alt du trenger å vite om feriepengene

Da er det lett å løpe og kjøpe første og beste (og dyreste) tur til syden, mens du likevel er på vei til å shoppe fine nye sommerklær, for å se best mulig ut i ferien.

Banksparingskalkulator

Har du ingen økonomiske liktær, er det selvsagt bare å løpe og kjøpe, men hvor godt styrt er egentlig økonomien din?

Bruker du feriepengene smart, blir du rikere - og lykkeligere. Illustrasjon: Per Ervland
Bruker du feriepengene smart, blir du rikere - og lykkeligere. Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Svært mange har lik i lasten av typen lån fra de verste rentegribbene eller gammel skattegjeld, som ved sin blotte eksistens kan formørke en ellers lys og fager sommer.

Lurer du på hvor mye ekstra du får? Her er feriepengekalkulatoren!

Dette årets feriepenger kan gi akkurat den muligheten du trenger til å gjøre deg ferdig med elendigheter av mange slag, og komme ovenpå.

Her er listen over smarte ting du kan gjøre med feriepengene, som gjør at du faktisk blir rikere - både i sommer og resten av året:

 • Kutt kortgjelden
 • Det aller første du bør gjøre når du har muligheten, er å kvitte deg med dyre lån du har tatt opp uten å stille sikkerhet.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Har du 10.000 kroner i slike lån, bruker du antakelig mye mer enn prisen for en ferietur i året - bare på rentene. Kvitt deg med gjelda, og tjen opptil 5.000 kroner året.

  Se prisene hos alle lynkreditt-leverandørene her.
  Se flat-TV-prisene hos rentegribbene her

  Har du kjøpt på kreditt? Regn ut prisen med vår kredittkjøpskalkulator.

 • Betal store regninger...
 • Det kan være smart å ha hovedforfall på årets største regninger omtrent samtidig som feriepengene kommer inn på konto. Legger du hovedforfallet på forsikringen til juni, slipper du å betale i dyre dommer for å stykke opp regningen.

 • ...men ikke betal studielånet
 • Tenker du at det er smart å betale ned ekstra på studielånet når du har litt til overs, bør du tenke om igjen. Studielånet er nemlig det eneste billige usikrede lånet du finner i markedet. I tillegg har studielånet en rekke andre fordeler som vanlige banklån ikke har (det slettes om du dør, kan utsettes om du er arbeidsledig, og kan slettes ved uførhet og så videre).

  Skal du nedbetale lån, utover det vi har anbefalt, er det bedre å betale ned litt på boliglånet. Da frigjør du mer sikkerhet i bolig, som kan komme til nytte hvis du skulle trenge å refinansiere en gang i fremtiden. Sagt på en annen måte, sparer du i boligen.

  Feriepenger kan bli til en fin buffer. Foto: Greek Golangco. Foto: Greek Golangco/greekgod
  Feriepenger kan bli til en fin buffer. Foto: Greek Golangco. Foto: Greek Golangco/greekgod Vis mer


 • Bygg en buffer...
 • Buffer er rett og slett det engelske ordet for støtfanger. Et veldig passende begrep i grunnen: Skulle økonomien din plutselig tryne skikkelig, er det greit å ha en.

  Støtfangeren bør i utgangspunktet være på størrelsesorden med en månedslønning. Det er selvfølgelig vanskelig å si nøyaktig hvor mye hver enkelt trenger i buffer, men den burde i det minste kunne dekke en ny vaskemaskin eller en krone på en tann. Begge deler har tendenser til å ryke, og ifølge Murphy's law skjer sånne ting alltid når man trenger det minst... eller har minst likvide midler.

  Med våre beregninger, kan vi anbefale å bygge opp en buffer på minst 25.000 kroner. Hvordan vi har kommet fram til dette, kan du lese hvis du trykker her.

 • ...og sett den på sparekonto
 • En buffer av den størrelsen vi snakker om, bør ikke bli stående på en lønnskonto praktisk talt uten renter. Setter du den på en høyrentekonto, bør du forsikre deg om at du har lov til å ta ut penger fra denne kontoen uten at det koster deg noe, i hvert fall noen ganger i året. Man vet jo aldri når man kan komme til å trenge denne bufferen.

  Her finner du en oversikt over rentene i alle norske banker.

 • Skap penger med penger
 • Litt av årets feriepenger kan bli ditt første skritt mot din egen million i cash. Er jobben din helt gjennomsnittlig lønnet, mottar du cirka 30.000 kroner i måneden, omtrent 40.000 i feriepenger. Ifølge Verdipapirfondenes forening, har den årlige avkastningen av et gjennomsnittlig norsk og globalt aksjefond (etter gebyrer) i gjennomsnitt vært 11 prosent de siste tretti årene. Med en slik avkastning, blir sluttsummen av 10.000 kroner spart hvert år i norske aksjefond cirka 500.000 kroner etter tjue år. Trykk her og les mer

 • Spar i BSU
  Er du mellom 18 og 34 år, kan du sette penger inn på en BSU-konto. Det beste argumentet for å opprette en BSU-konto er at staten sponser deg med hele 3.000 kroner om du klarer å spare maksimumsbeløpet på 15.000 kroner hvert år. Det er rett og slett 3 laken, helt gratis til deg, rett i lomma!

  Renten på BSU pleier dessuten å være bedre enn på en vanlig lønnskonto: Sjekk alle BSU-rentene her.

  I tillegg krever de fleste banker at du oppretter en BSU-konto for å få innvilget førstehjemslån.

  Trykk her for å lese alt du trenger å vite om førstehjemslån og BSU-sparing.

 • Invester i egen helse
 • Det er mye god økonomi i en god og helsebringende ferie. Klarer du å nedbetale litt på kredittkortet, spare litt, og kanskje attpåtil bygge litt på bufferen, har du mange gode grunner til å dra på en lang og god ferie, som slett ikke trenger å bli dyr.

  Trykk her og finn de billigste ferielandene.
  Norgesferie billigere enn du tror! - Les mer her.
  Syden VS Norge - hipp som happ - Les mer her.