Er du én av 600 som står på venteliste til den nye Bobla? Da kan du tjene titusener.
Er du én av 600 som står på venteliste til den nye Bobla? Da kan du tjene titusener. Vis mer

Bli rik - på bil

Noen nybilmodeller er så populære at bilimportører må sette opp ventelister for ivrige kjøpere. Selv om du ikke har planer om å kjøpe bil, kan du tjene penger på å sikre deg et tidlig nummer i køen. Når du har fått bilen, selger du den ganske enkelt videre.

Publisert

Den nye Bobla er et godt eksempel. Informasjonssjef Jon Rørht hos VW-importøren Harald A. Møller opplyser til DinSide at de første uken i april måtte sette strek for registrering av nye kjøpere. Og det til en bil selskapet ikke har begynt å markedsføre.

- Vi stoppet da ventelisten nådde 600 personer. De første på denne listen får tidligst levert bilen i desember 1998. Andre kjøpere må pent vente til første halvår 1999 før de kan sette seg bak rattet i en ny VW Boble, sier Røhrt.

Selg kontrakten eller bilen

Ventelistene betyr at rike bilentusiaster bak deg i køen høyst sannsynlig er villig til å betale adskillige tusenlapper for å rykke frem på listen.

- 10 prosent "overpris" er ikke uvanlig, sier redaktør Henning Sund i DinSide Bil.

Flere av bilimportørene forsøker å unngå at dette skjer
gjennom å kontrollere at bilen blir kjøpt og registrert i ditt navn. Løsningen er å selge bilen like etter at du har mottatt den. Noe importørene motvillig må innrømme de ikke kan hindre.

Gratis bil i ferien

Velger du det siste kan du også benytte bilen noen uker, for eksempel på bilferie til Italia. Når du kommer hjem selger du bilen - til overpris. Utålmodige og velstående kjøpere bryr seg ikke om bilen har gått et par tusen kilometer, den er fremdeles for ny å regne.

Er du blant de aller første på ventelisten kan du i tillegg få gleden av gratis VIP-tur til bilprodusenter i Tyskland, Italia eller Frankrike. I tillegg får du mange andre "oppmerksomheter" fra importøren.

Forskuddsbetaling ingen hindring

Markedssjef Jan Erik Haugen hos Harald A. Møller AS forteller det er lite bilimportørene kan gjøre for å stoppe spekulasjon i ventelistekøen.

Vi vurderer for øyeblikket om vi skal kreve et forskuddsbeløp fra kunder som tegner seg på venteliste. Utover dette er våre sanksjonsmuligheter små, sier Haugen. - Etter at folk først har kjøpt en bil er det selvfølgelig fritt frem for den enkelte å selge den videre, fastslår han.

Spekulasjon i Tyskland

Pål Berg er administrerende direktør hos Autostern, som er landets største Mercedes Benz forhandler. Berg har innført forskuddsbetaling i et forsøk på å unngå det han kaller spekulantaktivitet:

Kunder som står på ventelisten til vår roadster-modell SLK må betale 50.000 kroner i forskudd. Dette mener vi er et effektivt verktøy som setter stopper for eventuell spekulasjon, sier Berg. Men dette forhindrer altså ikke videresalg på et senere tidspunkt.

Berg understreker at ventelistespekulasjon ikke har vært noe stort problem i Norge. I Tyskland derimot, er situasjonen en annen. Omlag halvparten av 1.800 SLK´er solgt til tyske kjøpere i 1997 ble eksportert mindre enn to måneder etter levering. Her er det tydeligvis mange som har vært ute etter raske penger, mener Berg.

Hvilke biler er aktuelle nå?

DinSide har satt seg på ventelisten til nye Audi TT.
DinSide har satt seg på ventelisten til nye Audi TT. Vis mer


Det er for sent å sette seg på venteliste til den nye boblen, men Audis nye TT kan være en interessant bil nå.

Audi TT er en helt ny to-dørs sportsbil med en motor som yter hele 180 hestekrefter. Bilen får et meget spesielt og elegant design med linjer tilbake til 30-åra.

Jan Erik Haugen opplyser at selv om bilen ikke skal markedsføres i Norge før til høsten, har allerede et femtitalls kunder tegnet seg på venteliste. Disse kan tidligst få levert bilen om to år.

DinSide på venteliste

DinSide har satt seg på ventelisten til nye Audi TT. Vår adm. direktør vil neppe godkjenne at vi kjøper bilen, men med litt flaks selger vi vår plass på listen når tiden er inne :-).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer