Det er langt mer sannsynlig å bli millionær ved pensjonssparing, enn ved å tippe lotto. Foto: PER ERVLAND
Det er langt mer sannsynlig å bli millionær ved pensjonssparing, enn ved å tippe lotto. Foto: PER ERVLANDVis mer

Bli millionær med pensjonssparing

Bruker du spillpengene på pensjonssparing, kan du nå millionen.

Nordmenn elsker å tippe alt fra Lotto til Joker og Extra, og de fleste av oss drømmer om selveste hovedgevinsten når vi leverer inn kupongen på lørdag før klokken 18.

Men med vinnersjansene i Lotto tatt i betraktning er det ikke spesielt sannsynlig å stikke av med hovedpremien. Den er nemlig 1 til 5,3 millioner - altså må du treffe på den ene av de 5,3 millioner mulige tallkombinasjonene som trekkes ut på lørdag, for å stikke av med toppremien i Lotto.

Men kan du nå millionen, om du investerer det du vanligvis tipper for hver måned i pensjonssparing?

Investér spillpengene

Ifølge Magne Vikøren i Norsk Tipping, bruker hver av Norsk Tipping-spillerne i snitt 516 kroner i måneden på blant annet Lotto, Joker og Extra.

Med hjelp fra Storebrands forbrukerøkonom Knut Dyre Haug, har DinSide sett nærmere på hva man faktisk kan tjene på pensjonssparing ved å heller spare disse 516 kronene i pensjon hver måned, framfor å bruke dem på tipping.

Storebrands regnestykke viser at det faktisk er mulig å bli millionær på denne måten.

– Pengene man investerer kan svinge i verdi, men de vil ikke forsvinne, slik tilfellet er med penger man bruker på pengespill, uten gevinst, sier Knut Dyre Haug til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerøkonom Knut Dyre Haug. Foto: STOREBRAND
Forbrukerøkonom Knut Dyre Haug. Foto: STOREBRAND Vis mer


Med pensjonsspareavtalen de har lagt til grunn, sparer man 516 kroner fast hver måned fram til pensjonsalderen. Tallene er lagt inn i Storebrands mest offensive pensjonsavtale, hvor investeringen i aksjer er høy, men den reduseres ned mot 10 prosent på slutten av spareavtalen.

Ulempen er at det tar noen år å få full pott på denne måten, nærmere bestemt 45 år. Da har man nådd i overkant av 1 million i pensjonssparing.

Lengde på sparingÅrlig sparebeløpSaldo ved pensjons- alderÅrlig pensjons- utbetaling
fem års sparing6 192333023330
15 års sparing6 19212716112716
25 års sparing6 19229141329141
35 års sparing6 19257070457070
45 års sparing6 1921041740104174


Følgende tall er lagt til grunn: Avkastning i spareperioden: 8 prosent, avtrapning i avkastning de siste 20 årene. Avkastning ved nådd pensjonsalder: 5, 8 prosent.

Les også: Slik går deltidsjobben utover pensjonen

Verdien vil svinge over tid

Knut Dyre Haug understreker at dette er en realistisk spareform, og at de har tatt utgangspunkt i normal avkastning i forhold til selskapets prognoser.

– Dette er en spareavtale som vi anbefaler til de av kundene våre som tåler at tallene kan svinge litt over tid, forteller han, og legger til at de fleste ansatte i privat sektor kan ha denne profilen, sier forbrukerøkonomen.

Han understreker at denne typen langsiktig sparing er det beste man kan gjøre for å sikre seg økonomisk frihet som pensjonist. Han mener også en spareavtale kan gi kunden spenning tilsvarende den man får ved å sjekke lotto-tallene.

– Ved å gå inn på avtalen kan man se hvordan verdien på pengene varierer, men det er viktig å ikke få panikk selv om verdien skulle gå litt ned, understreker han.

Les også: Så lenge må du faktisk jobbe for å få en gunstig pensjon