Bli medlem av syvsoverklubben

Sier man A, må man også si B, mener syvsoverne bak B-samfunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om du er B-menneske (eller C, for den saks skyld), vil du nok kjenne deg igjen.

B-samfunn

Svært mye er tilrettelagt for A-menneskene i vårt samfunn, uten noen synlig begrunnelse. Arbeidstidene, åpningstidene i barnehage, skoler, i butikker. Alt som omgir oss, er basert på at vi klarer å komme igang på jobben rundt klokken 8 om morgenen. Må det virkelig være slik?

Nei, mener den danske organisasjonen B-samfundet. De er de fremste talsmenn for at man når man har sagt A også må si B. Og det gjelder ikke minst grunnlegger og formann for B-Samfundet, Camilla Kring.

Livsnavigatør, forfatter, Ph.d., ingeniør og formann for B-samfundet. Blant annet. Camilla Kring er en aktiv kvinne. Foto: Per Gudmann.
Livsnavigatør, forfatter, Ph.d., ingeniør og formann for B-samfundet. Blant annet. Camilla Kring er en aktiv kvinne. Foto: Per Gudmann. Vis mer


- Jeg ønsker å skape et mer fleksibelt samfunn - å ta et oppgjør med 8-16-samfunnet, sier Kring og legger til:

- Det finnes flere B- enn A-mennesker. 10-15 prosent av befolkningen er A-mennesker, og 15-25 prosent er B-mennesker. Resten ligger et sted imellom. Døgnrytmen er genetisk bestemt. Vi lever i et samfunn som er skapt gjennom landbrukssamfunnet, da man skulle opp med dyrene om morgenen. Og i industrisamfunnet, da alle måtte jobbe ved maskinene samtidig. Men i innovasjonssamfunnet trenger vi ikke det. Nå er det ideer og kreativitet som gjelder, sier hun.

B-mennesker trenger lenger tid på å komme i gang om morgenen. De vil ha det bedre med å starte litt senere, samtidig som de dermed også ville være mer produktive, om de får følge sin egen døgnrytme, er tankegangen hos B-folkene.

- Å komplementere A-samfunnet med B-samfunnet vil forene god produktivitet med god livskvalitet, sier Kring.

Slutt på bilkø

I forrige uke la B-samfundet og den private organisasjonen Dansk Vejforening frem en undersøkelse, der de hadde foretatt beregninger som viser hvor smart det er for samfunnet å legge til rette for både A- og B-siden.

Er du en av dem som er lei A-mennsker? Foto: Per Ervland.
Er du en av dem som er lei A-mennsker? Foto: Per Ervland. Vis mer


- Kan vi flytte arbeidstiden 1-2 timer, kan vi også løse infrastrukturproblemet. Vi bruker kun veiene cirka fire timer om dagen, men flyttes arbeidsdagen for noen med to timer, er det mulig å løse de trafikale problemene, sier Camilla Kring.

- Våre beregninger viser at om 10-20 prosent av trafikken kunne flyttes en time - eventuelt to - ville de verste trafikkproblemer sannsynligvis kunne unngås på de veiene som er mest belastet. Dermed kommer forskutte arbeidstider ikke bare de som gjerne vil komme senere på jobben til gode. Det gagner alle andre også. Alt i alt et perspektiv som er verdt å overveie, sier sekretariatssjef i Dansk Vejforening, Søren Bülow, i en pressemelding.

Les også: Slutt på bilkøer!

Det nytter selvsagt ikke at bare arbeidsgivere blir med på ideen. Også barnehager, skoler og andre offentlige institusjoner må på banen - noe B-samfundet jobber aktivt med.

Kommer i Norge

B-samfundet har cirka 5.000 medlemmer i dag, og har også svenske og britiske søsterorganisasjoner. I neste måned kommer enda et nytt land med på B-laget.

- Mot slutten av august vil det bli opprettet en liknende organisasjon i Norge, B-samfunnet. De 56 nordmennene som allerede er medlem her i Danmark, vil da bli overført til det norske selskapet, avslutter Camilla Kring.

Camilla Kring er, utover å være formann for B-samfundet, sivilingeniør, Ph.d. og eier av konsulentselskapet FRAU K med spesiale i balansen mellom arbeidsliv og annet liv. Hun holder foredrag og er også forfatter til boken Livsnavigatøren.

Hva mener du? Trenger vi et B-samfunn i tillegg til det vanlige A-samfunnet? Eller er dette et dårlig forslag? Si din mening i debatten under!

Kilder:
www.b-samfundet.dk
www.dv.dk
www.frau-k.dk

Mer samfunnsstoff:


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!