Bli litt klokere

Vet du hvorfor magen rumler når du ikke er sulten? Få svar på det og flere kroppslige spørsmål her.

Gjesping er smittsomt
Du har nok opplevd det du også: Kjæresten din, en kollega eller personen ved siden av deg på bussen kommer med et gjesp. Og vips, så gjesper du også. Det er ikke tilfeldig. Hvis du ser noen gjespe, er det 60 prosent sjanse for at du blir smittet. Du trenger ikke engang se et gjesp: Bare ved å lese dette avsnittet, er sjansen stor for at du snart gjesper. Grunnen er at gjesping er en synkronisert gruppeaktivitet, på samme måte som fugler i flokk letter til samme tid.

Alkoholkonsum avgjør hvor mye du tåler
De fleste har et varierende alkoholkonsum: Til tider drikker du alkohol ofte, og så kommer en periode hvor du er mer eller mindre tørrlagt. Selv om edruelige perioder er sunt for kroppen, fører det til at du tåler mindre alkohol, skriver Aftonbladet. Resultatet har du nok merket: Du blir brisen etter bare et par glass vin, og bare noen få flasker øl gjør deg dårlig.

TV skader ikke øynene
Siden TVens fødsel har barn fått høre dette: "Ikke sitt for nærme TVen". Det er imidlertid ikke noe bevis for at TV-en skader barneøynene.Ifølge The American Academy of Ophthalmology kan barn fokusere på et objekt rett foran seg med mindre anstrengelse enn voksne. Derfor gjør det dem ingenting å sitte nær TV-en eller holde en bok rett foran øynene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Magen kan rumle uten at du er sulten
Det er både irriterende og pinlig når magen setter i gang med høy rumling - spesielt hvis du ikke engang er sulten. Men likevel skjer det. Aftonbladet skriver at lyden kommer fra små kramperykninger i nervetråder som går til tynntarmen. Det får tarmen til å røre på seg. Dette skjer oftest når vi er sultne, men også tanken på mat kan gjøre magen bråkete.

Jeg har det på tunga...
Akk, så irriterende. Det er en sang, en person eller et ordtak du bare ikke klarer å komme på. Men du har det på tunga! Grunnen er at uansett hva du skal si, så søker hjernen etter ordet du leter etter. Som regel kommer ordet med en gang. Men hvis det er ord du sjelden bruker eller du leter etter en sang du ikke har hørt på mange år, er det vanskeligere å finne informasjonen i hjernen. Og jo mer du tenker på det, jo mer informasjon kommer frem - noe som gjør det enda vanskeligere å komme på det du leter etter.

Du kan bli svimmel av å reise deg fort
Telefonen ringer, og kosestunden i sofaen får et avbrudd. Du reiser deg i en fart, men før du rekker bort til telefonen, blir du svimmel, og det svartner for øynene. Har du opplevd dette? Da er du ikke alene. Når du ligger i sofaen, trenger ikke hjertet jobbe mot gravitasjonen for å pumpe blod til hjernen, slik den må når du er oppreist. Dersom du reiser deg opp fort, må hjertet plutselig begynne å jobbe mer, skriver Aftonbladet. Det fører til svimmelheten. Spesielt lange personer og personer med lavt blodtrykk opplever dette regelmessig.

 

Mozon.no, 29.09.2006