Bli kvitt voksen-kvisene

Slik blir du kvitt uren hud når du ikke er tenåring lenger.

Foto: Science Photo Library
Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er kanskje lenge siden fjortisdagene med tannregulering og hockeysveis. Hver alder har sin sjarm heter det, men det kan oppleves nokså frustrerende å både måtte plukke grå hår og klemme kviser.

Les også: Ny pille kan hindre grått hår
Les også: Sju hårreisende fakta

Er du blant de mange voksne med problemhud finnes det imidlertid løsninger å ty til, ifølge leger og hudspesialister på helsenettstedet Your Total Health.

Les også: Dette er en kvise

Fett, stress og hormoner

Kviser oppstår når talgkjertlene i huden tettes til av for eksempel på grunn overproduksjon av olje eller fett, slik at bakterieveksten stimuleres.

Hos voksne kvinner kan kvisene blomstre opp på grunn av hormonendringer for eksempel under menstruasjon, graviditet eller overgangsalder.

Stress kan også forårsake kviseutbrudd, i tillegg til at kosmetiske produkkter kan tette porene og irritere huden.

Gjør det selv-måten

Er du mildt angrepet av kviser kan du først prøve resepfrie hudpreparater du får kjøpt på apotek eller parfymeri. Rensemidler med salisylsyre bidrar til å åpne porene, og midler med benzoylperoksid reduserer bakteriemengden og fjerner døde hudceller.

Bruk kosmetiske produkter som er oljefrie og velg gjerne lette gelévarianter av hudkremer framfor tunge og fete kremer. Slik unngår du å tette porene i ansiktet. Prøv også å begrense bruken av hårspray og hårgelé, da kjemikaliene i disse kan irritere ansiktshuden.

Profesjonell hjelp

Om du ikke ser forbedring etter en måned eller to med overnevnte tiltak må det gjerne hardere skyts til.

Les også: Lys tar knekken på kvisene

Oppsøk fastlegen din eller en profesjonell hudpleier. Midler som inneholder topikale retinoider eller antibiotika kan være virksomme mot kvisene.

Bruker du antibiotiske midler fra før kan disse faktisk være årsaken til kviseutbruddene. Antibiotikaen kverker bakteriene som forårsaker kvisene, men noen ganger kan baktteriene bli resistente, altså motstandsdyktige, mot antibiotikaen. Kviseutbruddene blir da gjerne verre.

Denne type behandling må du diskutere med legen din.

P-piller kan fungere

Bruk av hormonelle midler mot kviser må du også diskutere med legen. For kvinner har det nemlig vist seg at p-piller noen ganger kan være effektive mot kviser. De kan bidra til å balansere et overskudd av mannlige hormoner, som kan være årsaken til den urene huden.

Ifølge legene Your Total Health har snakket med er det viktig at kviseutsatte voksne er tålmodige. Det tar gjerne 6-8 uker å se bedring av huden, uansett hvilken behandling man velger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer