Bli kvitt vannet i ørene

Fikk du mer ut av svømmeturen enn du hadde håpet? Det kan føre til infeksjoner.

Mye aktivitet i vannet kan gjøre at du får vann i ørene som er vanskelig å få ut. Foto: Colourbox
Mye aktivitet i vannet kan gjøre at du får vann i ørene som er vanskelig å få ut. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skal ikke så mye til før du får vann i øret. Men å få det ut igjen, kan derimot være kinkig. Det kan til tider vise seg å bli en utfordring. Du forsøker det meste for å prøve å bli kvitt vannet, men hverken tyngdekraften eller en q-tips ser ut til å gjøre trikset.

Ikke nok med at det er veldig ubehagelig å ha vann i øret, men hvis det blir liggende inne i øregangen din lenge nok kan det føre til infeksjoner. Og noe som er enda mer ubehagelig enn å faktisk ha vann i øret er å slite med en ørebetennelse i ferien. Infeksjonen kan i tillegg skade trommehinnene, hvilket kan skape smerter i ettertid.

Les også: Slik skal bassenget sikres

«Swimmers ear»

Vann som blir liggende i det ytre øret kan ofte resultere i betennelser. Svømmere og dykkere som er spesielt aktive i vannet rammes ofte av slike betennelser, som de kaller «swimmers ear».

- Det er i hovedsak bakterier som forårsaker selve infeksjonen, men grunnlaget blir lagt av den mekaniske påvirkningen vanntrykket har i øregangen - på huden og trommehinnen. Det vil ofte tilkomme soppinfeksjon i et slikt øre, fordi sopp trives der det er blitt litt fuktig og varmt, skriver øre-nese-halslege Mads H. Moxness hos Lommelegen.no.

Lommelegen.no er i likhet med DinSide.no eid av Aller Internett.

Les også: Se opp for de norske feriemonstrene

5 tips for å få ut vannet

Så for at du skal slippe å irriterere deg, og i tillegg ikke skal få noen form for infeksjon i øret, kan det være greit å vite om noen triks for å få fjernet vannet før det oppstår bakterier. Nyttenettstedet Ehow.com har laget en liste over hvordan du kan få vannet ut.

Tips 1: Ha litt vann inn i en pipette. Deretter snur du deg så det øret med vann i vender opp mot himmelen. Drypp et par dråper inn i øret. Deretter venter du noen sekunder før du snur hodet så øret er vendt mot bakken. Gjenta dette til alt vannet er borte.

Tips 2: Lag en blanding med halvparten eddik og halvparten alkohol. Bruk gjerne en pipette her også. Drypp to-tre dråper inn i øret som inneholder vann. Blandingen vil tørke ut vannet i øret etter en kort stund.

Tips 3: Legg deg til å sove med det øret som inneholder vann ned mot puten. Etter noen minutter kan tyngdekraften gjøre at vannet renner ut av seg selv.

Tips 4: Du kan forsøke å tørke ut vannet som er inne i øret ditt ved hjelp av en hårføner. Sett hårføneren på svak varme og sett den mot øret. Forsøk å få en del av luften inn i øret uten å holde føneren for nært. På den måten brenner du deg ikke.

Tips 5: Kjøp antiseptiske øredråper. Ta to til tre dråper i øret og rist på hodet slik at de kommer lenger inn. Etter du har gjort dette står du slik at øret med vann i vender ned mot bakken. Da skal vannet komme ut med dråpene.

Les også: Kan du se om noen drukner?

Har du noen gode tips for å få vann ut av øret? Skriv gjerne inn tipsene i forumet under.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!